Lezersdilemma: Mag ik mijn collega aanspreken op goor gedrag?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Het dilemma

Op kantoor deel ik een kamer met een collega die ik zeer waardeer. Hij heeft echter een gewoonte die mij stoort. Na het snuiten van zijn neus gooit hij de vieze tissue in de open papierbak die vaak nog weken in onze kamer staat. Onze vuilnisbak staat verder weg. Ik heb gevraagd of hij zijn vieze zakdoeken vanwege de hygiëne niet in de papierbak wil gooien, maar hij trekt zich daar niets van aan. Ben ik een zeurpiet of mag ik hem nogmaals vragen zijn vieze zakdoeken hygiënisch weg te gooien?

Vrouw, naam bij de redactie bekend.

Boterhamzakjes

Uw probleem is makkelijk op te lossen: leg een rol boterhamzakjes op zijn bureau en een pakje zakdoekjes en zeg erbij: 'Die boterhamzakjes en zakdoeken heb ik voor je gekocht. Gebruik die na het snuiten van je neus. De zakdoek doe je in het plasticzakje, knoop erin en weggooien in de prullenbak. Als je dan ook nog aan het eind van de dag de prullenbak leegt, dan maak je me erg blij.' Zeg zoiets zelfverzekerd en met een knipoog. Succes verzekerd.

Michèle Lilipaly (55), Den Haag

Geven en nemen

Wanneer je samen een ruimte deelt, is het geven en nemen. Blijkbaar lukt dat jullie goed op dit punt na, dus een respectvol gesprek hierover zal wel lukken. Ik denk dat een praktische oplossing nabij is: hang of zet een klein prullenbakje of -zakje vlak naast hem en vraag of hij dat iedere dag bij het vuilnis wil doen.

Helma Roes (56), Sittard

Met deksel

Natuurlijk kunt u het nog eens vragen en als hij ook hier niet op ingaat, koopt u een vuilnisbakje met deksel voor onder het bureau. Zodat hij niet steeds naar de vuilnisbak hoeft te lopen en u niet steeds die vieze zakdoekjes tegenkomt.

Zus Houben (14), Breda

Omarm het

U vraagt of u een zeurpiet bent of dat u er nogmaals over mag beginnen. Misschien bent u een zeurpiet, maar stel dat dat zo zou zijn, wat dan nog? U vindt het vervelend, dan zou ik dat zeker bespreken. We hebben allemaal eigenaardigheden, omarm ze.

Agnes Luijten (40), Amersfoort

Ook een zeurpiet

U mag het uw collega gerust nog een keer vragen, maar u bent zeer zeker ook een zeurpiet.

Jesse Havinga (26), Groningen

Uit uw stekker

Ga gewoon even een keer genadeloos uit uw stekker, haal een kop koffie voor uw collega en werk verder.

Floor Waalkens (36), Amsterdam

Gemakzucht

Het is waarschijnlijk gemakzucht. Als u de vuilnisbak dichterbij zet en de papierbak verder weg, gooit hij het waarschijnlijk wel in de vuilnisbak. U kunt ook een minivuilnisbak kopen voor op zijn bureau. Dan kan hij zijn vieze tissues daarin weggooien.

Marit de Kruijf (14), Utrecht

Over twee weken: Voelt mijn dochter zich terecht buitengesloten?

Mijn dochter heeft ruim twaalf jaar een relatie en heeft een zoontje van 4. Toen mijn kleinzoon 2 was, kwamen mijn dochter en ik erachter dat haar vriend een kind had verwekt bij een andere vrouw. We waren geschokt en verdrietig. Nu bezoekt mijn schoonzoon om de week zijn andere kind. De moeder van het kind weigert mijn dochter en haar zoontje te ontmoeten. Inmiddels is het kind ruim 2 en mijn dochter heeft meerdere pogingen ondernomen om contact te krijgen. Ze voelt zich buitengesloten en heeft het er erg moeilijk mee. Wat zou u doen?

Vrouw (65), naam bij de redactie bekend.

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 2 april 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden