de gidslezersdilemma

Lezersdilemma: Is mijn jaloezie over appcontact terecht?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld

Mijn man en ik zijn twee jaar getrouwd en willen graag samen een kindje. Laatst ontdekte ik dat mijn man al jaren intensief appcontact heeft met een getrouwde vrouw. Voor hij mij leerde kennen, had hij een geheime affaire met haar. Daar heeft hij wel over verteld, maar ik wist niet dat er nog contact was. Dit maakt mij jaloers en onzeker. Mijn man vindt dat ik me aanstel en wordt boos als ik erover begin. Ik denk niet dat ze elkaar nog zien, maar er bestaat toch ook zoiets als emotioneel vreemdgaan? Vrouw (33), naam bij de redactie bekend

Dit kan vaker gebeuren

U bent onzeker over hoe intiem het contact van uw man met zijn ex-geliefde precies is. Logisch. Voor uw man is het kennelijk betekenisvol, anders werd hij niet boos. U wilt samen een kind, dus u hebt behoefte aan een veilige basis. Een waarin u beiden zichzelf kunt zijn, waarin u er voor elkaar bent. Een waarin u weet wat er in de ander leeft. Praat daarover. De komende decennia komen er heus nog anderen op uw pad. Juist nu kunt nu uw wensen en grenzen verkennen en hierover afspraken maken. Lukt dat niet, zoek dan hulp. Dit is te belangrijk om te laten liggen. Jaloezie is er om mee te dealen. U wilt niet dat uw man ondergronds gaat.

Hermine Kroon (48), Utrecht

Vraag naar zijn verlangens

Wat vreemdgaan is, is voor iedereen verschillend. Hij heeft iets gedaan wat u pijn doet, wat u als bedreigend ervaart en wat invloed heeft op uw vertrouwen in hem. Dat heeft aandacht nodig, om verwijdering tussen jullie te voorkomen. Probeer in het gesprek met hem beschuldigingen en oordelen te vermijden, want dat zorgt voor een verdedigende reactie. Als u vertelt over uw pijnlijke emoties, zorgen en angsten (ben ik niet genoeg voor jou?), kan hij u hopelijk geruststellen. Hoe moeilijk ook, probeer open te praten over zijn verlangens die hij makkelijker met haar deelt dan met u. Hierover praten verbindt jullie weer.

Janine van Iren (52), Leek

Er schuilt meer achter

Niet het feit dat uw man intensief contact onderhoudt met zijn ex-geliefde lijkt mij de kern van uw probleem, maar meer de manier waarop hij er nu mee omgaat. Is dat wat u wilt? Een beschuldigende partner? Overigens kan het zijn dat hij hiermee uw eigen gedrag spiegelt: was u misschien ook beschuldigend naar hem? Dit soort patronen en het onderling bespreken bepalen meer uw levens­geluk dan de concrete aanleidingen, hoe pijnlijk soms ook.

Gea Kleene (53), Utrecht

Leer haar kennen

Er wordt wel eens gezegd dat er alleen ware vriendschap tussen een man en een vrouw kan ontstaan, als ze samen het bed gedeeld hebben. Simpel en alleen omdat dan de seksuele spanning weggevallen is. Dus dat probleem is nu niet aan de orde. Wat wel zorgelijk is, is dat u man het contact met zijn ex-vriendin heeft verzwegen. Dat maakt het geheimzinnig. Zorg ervoor dat u deel gaat uitmaken van deze relatie en nodig de vrouw uit voor een etentje. Kou uit de lucht en wie weet een nieuwe vriendin erbij.

Carla Beeres (62), Haarlem

Deel al jullie verlangens met elkaar

Vraag je samen af: wil je een relatie waarin je dat soort verlangens bespreekt en de bijbehorende ­jaloezie en onzekerheid ook? Het is in ieder geval intiem, anders had hij het al wel verteld. Er zullen nog wel meer mensen voorbij komen waar jullie mee willen appen, of vrijen, of wat dan ook. ­

Rachel Cornelissen (41), Nijmegen

Over twee weken: Ik vertrouw mijn collega niet meer

Ik ben promovenda op het vlak van historisch oorlogsgeweld en heb een goede verstandhouding met een nieuwe buitenlandse collega. Tijdens mijn werk heb ik zijn niet-alledaagse familienaam ingetikt en stuitte daarbij op een veroordeelde, zware oorlogsmisdadiger, geboren en getogen op enkele kilometers afstand van de geboorteplaats van mijn collega. Sindsdien voel ik mij erg ongemakkelijk in het gezelschap van deze senior van wie ik voor mijn werk afhankelijk ben. Kan ik hem vragen naar zijn familieband met deze persoon? Of moet ik doen alsof er niets aan de hand is?

Vrouw (25), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden