Lezersdilemma: Ik houd niet van zoenen op de mond met mijn ouders

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Het dilemma

Sinds mijn vroege jeugd is het in ons gezin de gewoonte elkaar op de mond te zoenen. Inmiddels ben ik 55 jaar en zijn mijn beide ouders bejaard. Ik vind het al langer niet meer prettig door hen op de mond gekust te worden. Ik heb een aantal keren geprobeerd dit duidelijk te maken (wegdraaien van mijn hoofd). Dit werd niet opgepikt. Daarom heb ik het nu gezegd. Voor mij is kussen op de mond voorbehouden aan mijn partner en voelt dat niet goed met andere volwassenen. Mijn ouders voelen zich gekwetst, terwijl dat niet mijn bedoeling is. Ze begrijpen mijn wens niet. Wat zou u doen?

Vrouw, naam bij de redactie bekend.

Baas over eigen mond

Wellicht is het tijd om uw wens om niet op de mond gezoend te worden iets minder subtiel aan uw familieleden te laten blijken. U bent baas over eigen mond. De gekwetstheid van uw ouders kunt u daar laten waar deze hoort, bij uw ouders. U hebt het nóg lang volgehouden.

Lieuwe Rozema (52), Groningen

Knuffelen

Geef je ouders een dikke knuffel. Zeg dat je snapt dat ze zich gekwetst voelen dat ze nu pas van je horen dat je hun zoenen al jaren niet lekker vindt. Dat had je veel eerder kunnen zeggen. Je wilde hen juist niet kwetsen en worstelt wat met assertiviteit. Leg uit dat iedereen tegenwoordig hugt. In het vervolg begroet je hen met een omhelzing. Als er onverhoopt toch een zoen in je nek belandt, dan lach je er samen om.

Annelies Wiersma (50), Groningen

Hun probleem

U bent 55, een mooie leeftijd om uw eigen plan te trekken. U heeft geprobeerd het uw ouders uit te leggen maar dat is kennelijk niet wat zij willen horen. Dat ze ervoor kiezen om gekwetst te zijn, is hun probleem. Probeer die verantwoordelijkheid bij hen te laten.

Phia van Oosten (55), Hengelo

Op de wang

Zoenen op je mond is alleen voor je partner. Terecht dat je dit niet wilt. Blijf gewoon de één, twee of de drie kussen op de wang geven. Daar moet het bij blijven. Als ze dit niet willen of kunnen begrijpen, hebben zij een probleem. In het kader van het griepvirus dat al weken de ronde doet, is sowieso voorzichtigheid geboden. Ook in het algemeen gesproken of geschreven is dit alles gewoon niet zo hygiënisch.

Krijn Schoonderwoerd (60), Leiden

Nog een keer

Het beste blijft altijd om de waarheid te zeggen. Het klinkt misschien makkelijker dan het is, maar het zal uiteindelijk veel goeds opleveren. Ga dus gewoon in gesprek met ze. Bereid u zich voor zodat u zich niet per ongeluk verspreekt. Probeer geen ruzie te maken of een discussie te starten. Probeer zo begripvol en respectvol mogelijk over te komen. Ook kunt u laten merken aan uw ouders dat het zoenen op de mond niet zo gewoon is met je ouders, ik ken niemand die dit doet. Als u zich je er niet gemakkelijk bij voelt, zullen uw ouders dat echt wel snappen. U bent immers hun dierbaarste.

Brechtje Hoedt (16), Soest

Over twee weken: Moet ik als (zwangere) arts mijn verloskundige tegenspreken?

Bij mijn verloskundigenpraktijk doe ik mee aan groepsconsulten voor zwangeren. Een verloskundige geeft soms bijzondere adviezen, zoals dagelijks water met Himalayazout drinken, want 'daar gaan je cellen beter van functioneren'. Als arts heb ik er moeite mee dat iemand als medische autoriteit zulke waanzinnige uitspraken doet, en voel ik me verantwoordelijk om de verloskundige hierop aan te spreken. Maar ik aarzel, want ik wil graag bij deze praktijk onder controle blijven en er ook bevallen, dus ik wil een goede band houden met de verloskundige. Wat te doen?

Naam bij de redactie bekend.

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 9 april 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden