Lezersdilemma Wat zou u doen?

Lezersdilemma: Hoe voorkom ik dat ons pleintje door buren wordt bezet?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Ik woon aan een pleintje waar een tiental huizen op uitkijken. Deze huizen hebben relatief kleine tuinen. Nadat ik vorig jaar akkoord ben gegaan met het plaatsen van een loungeset voor 'af en toe gezamenlijk gebruik', zie ik nu dat het pleintje met mooi weer niet alleen door een vast groepje bewoners wordt geclaimd, maar dat men daar ook aan auto's werkt en er klust. Ik heb daar moeite mee, want daar is het pleintje mijns inziens niet voor bedoeld en daar ben ik ook niet mee akkoord gegaan. Hoe maak ik dit bespreekbaar? 

Naam bij de redactie bekend

Neem koffie mee

U schrijft 'daar ben ik niet mee akkoord gegaan' en 'ík heb daar moeite mee'. Dat klinkt alsof u niet erg flexibel bent. Menig buurtje wenst zo'n ontmoetingsplek. Mijn advies: neem een keer koffie mee, geef de klussers ook een bakkie en houd het gezellig. Bespreekbaar maken zou ik afraden. Dat wordt al snel een vervelende discussie over wie wat mag. Natuurlijk moet je rekening met elkaar houden, dus wordt het te gortig dan heeft een luchtige opmerking hierover vast meer resultaat. 

Liesbeth van der Poel (54), Reeuwijk

Klussen aan motoren

Ik woon aan een soortgelijk pleintje met eenzelfde situatie: met mooi weer klussen ik en mijn huisgenoten aan motoren, naast een picknicktafel die door bewoners rondom het pleintje is aangeschaft. Voor de duidelijkheid: het is niet uw plein. Dat u graag in de zon zit met mooi weer is prima. Anderen klussen graag in de zon. 

Lennard van der Vaart (23), Delft

Landjepik

Helaas zit ik in een vergelijkbare situatie als u. Het gaat om een gemeenschappelijk dakterras voor twaalf appartementen dat wordt geclaimd door drie paar bewoners die de wensen van andere bewoners over het gebruik ervan als een persoonlijke aanval beleven. Mijn ervaring is dat landjepikkers niet openstaan voor redelijkheid. De kans is dan ook groot op een jarenlange strijd. Vraag u voor u iets onderneemt allereerst af wat u op termijn de meeste rust geeft. Voor uw belang opkomen met kans op verstoorde verhoudingen, of deze onrechtvaardige situatie accepteren met kans op wrok uwerzijds. 

Vrouw (68), naam bij de redactie bekend

Bijeenkomst met agenda

U bent akkoord gegaan met het plaatsen van een loungeset voor 'af en toe' gezamenlijk gebruik. Ik denk dat iedereen daar een eigen interpretatie aan geeft en dat blijkt ook. Wat u nu zou kunnen doen is alle buren uitnodigen voor een bijeenkomst. Op de agenda staat: wat vinden we ervan hoe er tot nu toe gebruik gemaakt wordt van het gezamenlijke pleintje in het algemeen en de loungeset in het bijzonder. Grote kans dat er meer mensen moeite hebben met het sleutelen aan auto's en het feit dat steeds dezelfde mensen de bank claimen. Mogelijk kunt u tot een gezamenlijk besluit komen hoe u het voortaan anders gaat doen. 

Hester Scheltens (55), Oegstgeest

Over twee weken (in V Zomer Magazine): Zet hij met blowen en gamen zijn toekomst op het spel?

Onze zoon van 18 zit voortdurend op zijn kamer, hij gamet, heeft een baantje, sport niet en gaat 's nachts naar vrienden om te blowen. Hij is veranderd van een vrolijk jongetje in een stuurse, in zichzelf gekeerde jongen. Elk gesprek is gezeur. Ik heb volgens hem alleen maar kritiek. Het is inderdaad lastig om positieve punten te zien. Binnenkort begint hij met een studie. WIj betalen alleen zijn mobiel en zijn verzekeringen. Ik weet dat pubergedrag erbij hoort. Toch ben ik bang dat het blowen hem verslaafd maakt en dat hij door zijn ongezonde, weinig sociale leven zijn toekomst op het spel zet.

Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 9 juli 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden