Lezersdilemma: Hoe overtuig ik mijn vriendin dat ze wordt opgelicht?

Een vriendin vertelde onlangs dat ze zich bij een organisatie heeft aangesloten waar ze leert beleggen met als doel een basisinkomen te genereren uit de opbrengsten. Zij heeft een bescheiden inkomen en geen spaargeld of andere financiële reserves. Na wat googlen ontdekte ik dat deze organisatie wordt verdacht van piramidespel en ponzifraude. Mijn vriendin heeft er ondanks mijn waarschuwingen nog steeds vertrouwen in en komt met voorgekookte antwoorden op mijn bezwaren, die ze op de cursus heeft geleerd. Dat klinkt mij frauduleus en zelfs een tikje sektarisch in de oren. Wat te doen?

Vrouw, naam bij de redactie bekend

Loslaten

Zie het als een vorm van gokverslaving. En net als een verslaving aan alcohol, tabak of drugs is ook deze verslavingsvorm hardnekkig. U kunt dat niet oplossen. Dat zal uw vriendin zelf moeten doen. Raad haar professionele hulp aan en trek uw handen van haar af (op dit punt), en zeg dat ook tegen haar. Laat haar los en spaar uw energie om haar op een later moment te helpen, want vroeg of laat stoot ze haar hoofd. Zeg dan niet 'ik heb je nog zo gewaarschuwd', maar houd haar dan weer vast.

Steven Smits (67), Groningen

Niks meer aan te doen

Waarom twijfelt u over uw eigen rol in dezen? U heeft alles gedaan wat een goede vriendin redelijkerwijs kan doen. U moet zich realiseren dat uw vriendin een volwassen vrouw is die andere keuzen maakt dan u zou maken. Als het fout loopt, kunt u niet anders doen dan er voor haar zijn.

Hester Scheltens (55), Oegstgeest

Ze komt er vanzelf achter

De eerste regel bij beleggen is: beleg alleen met geld dat je kunt missen. Deze regel lijkt uw vriendin niet toe te passen. Aangezien ze uw waarschuwingen naast zich neerlegt, moet ze wellicht zelf ervaren dat beleggen kan leiden tot het verlies van al het geïnvesteerde geld.

Laurens-Jan Portegies (33), Den Haag

Andere gedupeerden

Ik zou proberen getuigenissen van gedupeerden te achterhalen. Ook zij zullen geen goed woord voor deze organisatie over hebben. Misschien verdwijnt dan het vertrouwen dat uw vriendin erin heeft. Als dat onverhoopt ook niet helpt, zal ze er toch echt zelf door schade en schande achter moeten komen, hoeveel zeer dat ook zal doen bij alle partijen. Ik denk dat het heel erg moeilijk is om mensen die in luchtkastelen geloven, te overtuigen.

Ellen Richter (51), Zoetermeer

Niet te overtuigen

Het is voor uw vriendin stukken makkelijker om te blijven geloven in de beleggingsorganisatie dan te accepteren dat ze wordt opgelicht en dit ook nog eens toe te geven. U zult haar dus niet overtuigen, hoezeer u ook gelijk heeft. Iemand inschakelen die ze als autoriteit ziet of een melding maken bij de politie, is het enige wat u kunt doen.

Peter van den Hout (30), Breda

Over twee weken: pianolerares aanspreken op zwart werk?

Onze zoon heeft al een paar jaar pianoles. Hoewel zijn lerares een keurige, cultuurminnende GroenLinks-stemmer is, moet het lesgeld altijd contant in een envelopje. Ik vermoed omdat ze het niet aan de belasting opgeeft, al weet ik dat niet zeker. Moet ik haar hier op aanspreken, omdat ik vind dat iedereen gewoon belasting moet betalen en zeggen dat de concertgebouwen en theatervoorstellingen waar ze zo van geniet ook uit publieke middelen betaald worden? Of is het haar zaak om zwart betaald te willen worden en moet ik me er niet mee bemoeien?

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 30 april 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden