Lezersdilemma Wat zou u doen?

Lezersdilemma: Blijven zwijgen over aanranding?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Mijn broer woont al 25 jaar samen met zijn vriend. Jaren geleden logeerde ik bij hen. Mijn broer was die ochtend even weg toen ik wakker schrok en zijn partner in zijn onderbroek naast mij in bed vond. Hij wreef met zijn handen over mijn blote buik. Ik raakte verlamd van schrik, maar na enkele minuten vertrok hij. Ik heb steeds meer last van deze aanranding. Zijn partner heeft een scherpe, venijnige tong en toen ik dat laatst zei tegen mijn broer werd hij kwaad en verdedigde zijn partner. Ik ben bang dat ik over die aanranding moet zwijgen wil ik mijn broer bij mij houden, maar ik zit er al jaren mee. Wat zou u doen?

Vrouw, naam bij de redactie bekend.

Vertrouwenspersoon

De keuze die u moet maken, is die tussen zelfverloochening ('de lieve vrede bewaren') en opkomen voor uzelf (met het risico het contact met uw broer te verliezen). En die keuze kunt u alleen zelf maken. Als u uw broer meer waard vindt dan uzelf, houdt u uw mond en vergeet u het voorval. In deze tijd van de #MeToo-discussie voelt u zich wellicht gedwongen te kiezen voor uzelf. Wellicht is het verstandig om met een eigen vertrouwenspersoon (m/v) de discussie aan te gaan met uw broer en zijn vriend. 

Steven Smits (68), Groningen

Gesprek onder vier ogen

Wanneer over een gebeurtenis als deze niet gesproken wordt, is dat de vis onder tafel: hoe langer die blijft liggen, hoe meer die gaat stinken. De kunst is die vis boven tafel te krijgen op een manier dat iedereen daar beter van wordt.

Wellicht kan een gesprek onder vier ogen met de vriend van uw broer de lucht klaren. Het zou zomaar kunnen dat zijn grensoverschrijding van toen ook hem nog dwarszit en dat het uitspreken van excuses ook hem oplucht. U geeft daarmee uw broer (zonder dat die dat weet) en zijn partner een geschenk.

Jan Ruigrok (65), Rotterdam

Zorg voor jezelf

Het lijkt dat je met niemand hierover hebt durven praten. Het is een last geworden, die steeds zwaarder drukt als je deze niet deelt. Schrijf eerst op wat voor invloed de aanranding heeft op je gedrag, je gedachten en je gevoelens hierbij. Bespreek dit met iemand die je vertrouwt. Spreek dan met de vriend: vertel over het effect van zijn daad op jouw huidige leven. Bedenk tevoren wat je wilt met het gesprek en oefen met een vertrouweling. Spreek daarna met je broer. De relatie zal onder druk komen, maar de huidige situatie is ook niet gezond. Zorg voor jezelf; blijf er niet mee lopen. 

Eric van Kleef (50), Leiden

Vraag waarom

Heeft u het ooit met de dader besproken? Ik begrijp dat u hiervoor een drempel over moet. In dat gesprek vertelt u wat het met u heeft gedaan en dat het moeilijk is uzelf een houding te geven ten opzichte van hem en uw broer. Maar ook vraagt u hoe het volgens hem heeft kunnen gebeuren. Ik wil het niet goedpraten wat er is gebeurd, maar dat kan misschien een verrassende uitkomst geven. Het uw broer vertellen, is inderdaad geen optie. Wel belangstellend blijven en in de gaten houden of hij gelukkig is in zijn relatie. Zo niet, kunt u dit met hem bespreken. En verder: goed voor uzelf zorgen, eventueel hulp zoeken. 

Ilona Berkhof (56), Leiden

Over twee weken:

Mijn buren rijden te veel auto

Mijn overburen zijn topfitte zeventigers. Onze relatie is vriendschappelijk en dat wil ik graag zo houden. Maar hun autogebruik zit mij dwars. Meerdere keren per dag komt hun auto van zijn plek, om vaak na korte tijd terug te keren. Dat had ook prima met de fiets gekund, denk ik dan. Ik durf hen er niet op aan te spreken, bang om voortaan die zure milieuactivist te zijn. Dat anderen er vaak maar op los lijken te leven, levert mij steeds meer chagrijn op. Moet ik mijn buren hun gang laten gaan of mag ik proberen de wereld te verbeteren, te beginnen met de overburen?

Man, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 4 juni 2018 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.