Lezersbrieven

Lezersbrieven: ‘In Nederland lijden we aan een ernstig (taal)cultureel minderwaardigheidscomplex’

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 13 juni.

null Beeld Rhonald Blommestijn
Beeld Rhonald Blommestijn

Brief van de dag: cultureel minderwaardigheidscomplex

Hoogleraar Nederlands Van Oostendorp zegt dat het hem zou verbazen als een student met een Engelstalige opleiding het Nederlands na zijn opleiding minder machtig zou zijn.

Natuurlijk is het zo dat studenten buiten hun opleiding Nederlands spreken. De spreekgrammatica zal wellicht worden onderhouden. Maar in het hoger onderwijs is het de bedoeling dat je leert op academisch niveau te formuleren; het gaat om zinsconstructies, analyseren, redeneren, vocabulaire-ontwikkeling, publieksgerichtheid en nog veel meer.

Bovendien zakt het taalniveau als je het niet onderhoudt aanzienlijk, wat betekent dat een in het Engels opgeleide student afstudeert met een lager taalniveau Nederlands dan waarmee hij zijn studie startte.

Engelstalig onderwijs levert overigens slechts een kleine bijdrage aan de kwaliteit van het Engels van studenten. Wil je dat studenten goed Engels spreken en schrijven, dan kunnen ze beter gedegen onderwijs krijgen in en over de Engelse taal door docenten Engels.

Daarnaast is het evident dat onderwijs geven en ontvangen in je moedertaal van hogere kwaliteit is dan wanneer dat in het Engels of een andere taal geschiedt.

Waarom halen sommigen toch steeds gelegenheidsargumenten uit de hoge hoed om ­onder meer te bevestigen dat we in Nederland aan een ernstig (taal)cultureel minderwaardigheidscomplex lijden en er alles voor over hebben om het zo te houden, zelfs slecht hoger onderwijs.

Je zou er cynisch van worden.

Presley Bergen, Bladel

Hoofddoek

Anja Meulenbelt veegt de vloer aan met het betoog van Daniela Hooghiemstra, waarin Hooghiemstra de vraag stelt voor welke samenlevingsvorm moderne moslima’s kiezen die een hoofddoek dragen. Meulenbelt verwijt Hooghiemstra dat zij een norm verplicht stelt en daarmee de geconstateerde kloof zelf máákt. Hooghiemstra zou impliceren dat wij ‘vrij’ zijn en ‘verder’.

Sorry mevrouw Meulenbelt, maar dat heb ik niet gelezen in het door u gekritiseerde betoog. Voor mij werpt Hooghiemstra een heel essentiële vraag op, zeker waar René Cuperus in zijn column op de pagina tegenover het betoog van Hooghiemstra naast de ‘anti-westerse politieke islam’ slechts een ‘islam die zich positief verhoudt tot het westerse samenlevingsmodel’ onderscheidt.

Want wat doe ik met het groeiende aantal jonge moslima’s in lange jurken en jassen en met een hoofddoek, die strak langs mij heen lijken te kijken? Verhouden zij zich wel zo positief tot het westerse samenlevingsmodel? Voor mij is het antwoord duidelijk: dat is steeds minder het geval.

En dat voelt niet goed. Dat is geen kwestie van een ‘norm’ of een misplaatst superioriteitsgevoel; ik ervaar het als een demonstratieve afwijzing van het samenlevingsmodel waarin ik ben opgegroeid en mij thuis voel. Niets meer en niets minder.

S.J. Smith, Hengelo

Verengelsing wordt uitgerold

Ja, de discussie over verengelsing van het hoger onderwijs wordt hartstochtelijk gevoerd – in de dagbladen. Op de plaatsen waar het ertoe doet, de universiteiten, wordt gewoon beleid gemaakt. De verengelsing wordt ‘uitgerold’. Zonder discussie.

Als de onderwijsdirecteur bepaalt dat volgend jaar je cursus in het Engels moet, heb je je als docent maar te schikken. Ook als de betreffende cursus bij uitstek op de Nederlandse situatie betrekking heeft. De oekaze gaat vergezeld van een kreet als ‘ik wil voor onze studenten een paar jaar lang een Engelstalige omgeving die hen geschikt maakt om te werken in de Europese ruimte’. En daarmee basta. Discussiëren doe je maar in de krant. Bij dezen.

Ruud Abma, Nijmegen

Stedelijk

Ben de laatste jaren niet meer in Amsterdam geweest. Geweldige stad, ik heb er lang gewerkt. Maar toen ik de foto van het Stedelijk zag, was mijn eerste gedachte: met zo’n afschuwelijk lelijke buitenkant zal het van binnen waarschijnlijk niet veel beter zijn. Ik mag toch hopen dat het betreffende architectenbureau door de beroepsgroep wegens wanprestatie op non-actief is gezet.

Raymond van Geytenbeek, Baarn

Drugs

Met grote verbazing lees ik dat Michael P. moeiteloos aan medicijnen en drugs kon komen in de psychiatrische kliniek waar hij verbleef, zo ook op de dag van de moord op Anne Faber. Het trieste gevoel bekruipt mij dat er werkelijk nergens in Nederland meer een plek is waar je níét moeiteloos aan drugs kunt komen.

Mariette Reineke, Amsterdam

Vuurwerk

De vuurwerklobby heeft weer een knallende overwinning behaald met dank aan de slappe knieën van onze politici, die doodsbang zijn een paar kiezers te verliezen. Maar ach, die komen wel weer terug. Afgerukte vingers en andere lichaamsdelen groeien echter niet meer aan en blinde ogen worden niet vanzelf ziende. Overigens is een vuurwerkverbod juist goed te handhaven: elke gebruiker verraadt zichzelf direct en dat kun je van veel andere overtredingen niet zeggen.

Hans Brouwer, Zeewolde

Simona Halep

Wat moet Simona Halep nog méér doen om met een even grote foto náást Nadal op de pagina te komen? Ze hebben nota bene allebei Roland Garros gewonnen en toch voor Halep zo’n kleine foto acht pagina’s later en inhoudelijk vele kolommen minder.

Waarom zo’n groot verschil?

Elmy Onstenk, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden