Lezersbrieven14 juni 2018

Lezersbrieven: de zegen die Donald Trump heet

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 14 juni

12 juni 2018. Donald Trump steekt zijn duim omhoog voor Kim Jong-un tijdens hun ontmoeting in Singapore. Beeld null
12 juni 2018. Donald Trump steekt zijn duim omhoog voor Kim Jong-un tijdens hun ontmoeting in Singapore.

Brief van de dag: Trump als zegen

Het heeft nooit geboterd tussen Donald Trump en de pers. Terwijl journalisten niets liever willen dan een president in een hokje stoppen, doet Trump niets liever dan zijn instincten volgen. Hij wil de vrijheid behouden elk moment elk soort zet te doen. Zijn Twitter-account is een permanente aardbeving. Ook maandag was daar weer een schok, na de G7-top in Canada. In één ding was Trump dan ook ongewoon consequent, namelijk in zijn kritiek op Obama: ‘Té voorspelbaar.’

‘Je weet niet wat Trumps inzet is’, vertelde laatst iemand uit het Brusselse lobbycircuit. ‘En welke grenzen hij heeft. Óf hij grenzen heeft. De EU durft Amerika’s importheffingen vooralsnog niet met gelijke munt terug te betalen. Want je weet nooit waar je Trump nog voor nodig hebt.’ Geen wonder dat uitgerekend zijn eigen diplomaten, de professionele bewakers van ’s lands voorspelbaarheid, sinds het aantreden van Trump volledig uit hun ‘comfortzone’ zijn gestoten. Ramp of zegen? Ik neig naar het laatste.

Neem Noord-Korea. Welke diplomaat had de toenadering en de top kunnen bedenken? Na Trumps woedende speech in de Verenigde Naties (‘rocket man is on a suicide mission’) gaf niemand nog een cent voor de onderlinge relaties. Maar daarna sloeg de president een vriendelijker toon aan en keerde het tij. Om Kim te paaien, wordt de dictator op de herdenkingsmunt van de top nu bewierookt met de term ‘Supreme Leader’.

Slimme zet.

Mijn stijl van onderhandelen is tegenovergesteld aan die van Trump. Waar hij vooraf voortdurend schreeuwt en dreigt, wacht ik als nuchtere Noord-Hollandse kalmpjes het juiste moment af, symbolisch leunend op een hark. Zodra de kaarten geschud lijken, de mensen aan tafel glimmen vanwege het resultaat, doe ik mijn mond open en draai, als het even kan, het spel om. Les? Zonder een dosis onvoorspelbaarheid win je geen onderhandelingen.

Trumps opportunisme, zijn vermogen ‘comfortzones’ door elkaar te schudden, laat zien dat politiek in de wereldpolitiek niet altijd heilig is. Straks zijn tientallen miljoenen Koreanen verlost van oorlogsdreigementen. En is er misschien zelfs zicht op historische hereniging van Noord en Zuid. Wie durft dat geen winst te noemen?

Elske Doets – Zakenvrouw van het jaar 2017
Fellow of DeWitt Institute ‘for advanced negiotations’ 
https://www.dewittinstitute.org/

Hardhandige aanhouding

Michael P. en zijn advocaat klagen tijdens zijn rechtszaak over zijn ‘hardhandige’ aanhouding. Ik lees dat deze klacht tot strafvermindering kan leiden. Maar als P. zich na zijn weerzinwekkende daad zelf gemeld had bij het politiebureau in Den Dolder, was er geen sprake geweest van een ‘hardhandige’ arrestatie. Dus een strafvermindering vanwege buitenproportioneel geweld bij aanhouding klopt wettelijk gezien wellicht, maar dan ook een dito strafvermeerdering voor het feit dat P. zichzelf niet heeft aangegeven.

J. Buyvoet

Even geen nieuwe kans

Heleen Mees is econoom, staat bij haar column. Sinds wanneer heeft zij ook verstand van de rechtspraak? En van verkrachting?

Ik heb verstand van taal en heb inlevingsvermogen. De zin ‘Als het even kan, verdient iemand een nieuwe kans’ kun je ook lezen als: ‘Als het even niet kan, verdient iemand geen nieuwe kans.’ Deze zin lijkt mij passender bij de huidige zaak tegen Michael P. Een geval van ‘even niet’. Een zin die ook respectvoller is voor de nabestaanden, dan het ingaan op mogelijke ingangen voor verkrachting.

Ik las aan het ontbijt eerst de professioneel en goed geschreven stukken over de afschuwelijke zaak Anne Faber, daarna de column van Heleen Mees. Alsnog misselijk.

Gerti Rijpma, Utrecht

Michael P.

Je gaat op stap met een mes en tiewraps, maar het OM vindt dat er geen sprake is van voorbedachten rade? Zou hij rabarber gaan snijden of zo?

Harrie Oomen, Diessen

Geen Halbe

Alsjeblieft geen Halbe Zijlstra meer. Ook niet voor een functie bij de Wereldbank. Met deze persoon slaat ons land een flater van de eerste orde. Hij is ongeschikt voor deze functie. Het label ‘onbetrouwbaar’ hangt aan hem en gaat nooit meer weg. Bij de minste of geringste dubieuze handeling, en die is nooit uit te sluiten, komt zijn bedrog weer als een zwaard van Damocles boven hem hangen. Door Halbe Zijlstra officieel voor te dragen, wordt ons blazoen voor de zoveelste keer bevuild: men neemt het niet zo nauw met de moraal in Nederland. Ook gaat een verkeerd signaal af naar de burgers van Nederland: Rutte helpt zijn dubieuze vriendje aan een baantje. Rutte is wederom verkeerd bezig.

C. HermansSchiedam

Moppies

Mooie moppies? Helemaal niet. Wat is er mooi aan en wie heeft er behoefte aan? Wat is de bedoeling dat er de laatste tijd met regelmaat dergelijke sessies verschijnen in de Volkskrant? Afgelopen zaterdag kreeg men ook enkele kalfstongen te zien op de buitenkant van het Magazine. Dan toch liever Le songe de Poliphile, waar de man met zeis staat afgebeeld. Hopelijk hangt zijn geslachtsdeel dan niet in de weg. En hoewel de drie vrouwen niet vrolijk kijken en het verhaal van dit boek neergepend is door een monnik, is het geheel tenminste kunstzinnig.

C. CornelisMaarssen

Max Verstappen

Philippe Remarque ziet wel wat in de afwezigheid van Jos Verstappen bij de F1-races van zoon Max, omdat Max ­afgelopen zondag professioneel zijn rustigste race ooit reed.

Haal Jos maar weer terug dan, want deze race was ook de saaiste van het seizoen.

Marcel BrugmansBunnik

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden