Lewinsky gaat jury de volle waarheid vertellen

Monica Lewinsky zal volledig worden gevrijwaard van strafvervolging, als zij de waarheid vertelt in het onderzoek of president Clinton onder ede heeft gelogen over een vermeende relatie met deze voormalige stagiaire van het Witte Huis....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Het akkoord, dat de advocaten hebben bereikt met de speciale openbare aanklager Ken Starr, betekent dat Monica Lewinsky frank en vrij kan getuigen zonder bang te hoeven zijn dat er een proces tegen haar wordt aangespannen. De 25-jarige voormalige medewerkster van het Witte Huis wordt verdacht van meineed, doordat zij begin dit jaar bij een verhoor in de Paula Jones-affaire ontkende met Clinton een seksuele verhouding te hebben gehad.

Telefoongesprekken, die Lewinsky's vroegere collega Linda Tripp in het geniep had opgenomen, zouden het tegendeel bewijzen, waardoor Lewinsky, maar ook Clinton in een lastig parket kan belanden. Aanklager Starr wil immers vooral weten of Clinton Lewinsky heeft gedwongen onder ede over de affaire te liegen.

Naar verluidt gaat Lewinsky dat laatste ontkennen, wanneer zij voor de grand jury zal moeten verschijnen. Wel zal ze toegeven dat zij vorig jaar inderdaad een seksuele relatie met de president heeft gehad. Het enige wat haar advocaat Plato Cacheris gisteren beloofde, was 'een volledige en waarheidsgetrouwe getuigenis'.

Maar Clinton heeft onder ede en met klem ontkend dat hij 'seksuele betrekkingen' met Lewinsky heeft onderhouden. Dat deed hij tijdens zijn getuigenis in de, intussen geseponeerde, Paula Jones-zaak en kort nadien in een verklaring voor de pers. Het wordt derhalve zijn woord tegen dat van Lewinsky.

Aanklager Starr moet met bewijsmateriaal komen dat Lewinsky's woorden staaft. De afgelopen zes maanden heeft praktisch iedereen die ook maar zijdelings met de president en Lewinsky te maken heeft gehad, voor de grand jury moeten getuigen.

Daaruit is gebleken dat Lewinsky geregeld met Clinton alleen in diens Oval Office was, dat zij geschenken van de president heeft ontvangen, en dat ze exclusieve hulp van hooggeplaatste vrienden van Clinton heeft gehad bij het zoeken naar een nieuwe baan.

Maar van Lewinsky is tevens het beeld ontstaan dat zij tijdens haar stage in het Witte Huis geobsedeerd was van de Amerikaanse regeringsleider. In de opgenomen conversaties met collega Tripp zegt Lewinsky zelf dat ze haar hele leven al heeft gelogen, hetgeen haar geloofwaardigheid ernstig ondermijnt.

Sinds het nieuws over de affaire eind januari naar buiten kwam, is Lewinsky een halve gevangene in haar appartement in Washington en haar ouderlijk huis in Los Angeles. De media liggen permanent op de loer om een glimp van haar op te vangen, maar zij heeft nog geen openlijke uitspraken gedaan.

De onderhandelingen met onderzoeker Starr over eventuele vrijwaring liepen in eerste instantie volledig stuk door de onervarenheid van haar advocaat William Ginsburg. Hij was meer geïnteresseerd in de publicitaire aandacht en schoffeerde Starr in het openbaar. Ginsburg maakte zich onmogelijk toen hij voor zijn cliënte een fotoreportage in een modeblad regelde.

Lewinsky ontsloeg Ginsburg een maand geleden. Twee door de wol geverfde advocaten uit Washington namen de zaak over. De gisteren bereikte vrijwaring betekent een grote overwinning voor Lewinsky en aanklager Starr. Ook Lewinsky's moeder heeft ondertussen juridische bescherming gekregen.

Hoewel president Clinton via zijn woordvoerder liet weten 'blij te zijn voor Lewinsky', is de meest recente doorbraak in de kwestie niet in zijn voordeel. Zijn advocaten onderhandelen met Starr over de getuigenis van Clinton zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden