Levensverwachting neemt nog altijd toe Mannen lopen iets op vrouwen in

Mannen zijn bezig de achterstand in levensverwachting op vrouwen in te lopen. Het verschil bedraagt nu 5,92 jaar, tien jaar geleden was dat nog 6,51 jaar....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

De levensverwachting van mannen en vrouwen worden gebruikt door onder meer pensioenfondsen en verzekeraars om de premie voor het ouderdomspensioen te kunnen berekenen. In een lange reeks van jaren neemt de levensverwachting toe.

Dit betekent dat over een steeds langere periode pensioen moet worden betaald, terwijl het gebruikelijke aantal jaren dat premie wordt betaald juist niet stijgt. Dat blijft gelijk, maximaal veertig jaar.

Op zich leidt dit tot verhoging van de premie. Maar ook andere factoren spelen een rol, zoals het rendement op de belegde premie. Sinds begin jaren tachtig, toen de inflatie daalde, de loonstijgingen gering waren en de rendementen stegen, zijn de pensioenpremies fors gedaald.

De levensverwachting voor een pas geboren jongetje is nu 74,81 jaar, voor een meisje 80,73. Dertig jaar leden was dit respectievelijk 72,81 en 77,08 jaar.

In de jaren zestig en zeventig groeide de voorsprong van vrouwen op mannen gestaag, maar het laatste decennium is de jaarlijkse 'levensverlenging' van vrouwen steeds kleiner. Dit verklaart dat mannen hun achterstand op vrouwen weer een beetje goedgemaakt hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden