POSTUUMLeon Fleisher (1928-2020)

Leon Fleisher was een meesterpianist die zijn rechterhand opnieuw moest uitvinden

Zijn moeder had het helemaal bedacht. Leon Fleisher werd óf president van de Verenigde Staten, óf een beroemde concertpianist. Het werd dat laatste, zij het nogal kort. Als dertiger was Fleisher een solist met een briljante carrière. Toen liet zijn rechterhand het afweten. Zondag overleed hij in Baltimore, hij was 92 jaar.

Leon Fleisher Beeld Getty
Leon FleisherBeeld Getty

Zelf schreef Fleisher de verkramping toe aan overmatig studeren. In een interview met The New York Times sprak hij van ‘zeven, acht uur per dag ivoor pompen’. In 1964 lukte het niet meer. Fleisher ging lesgeven en dirigeren. Hij overwon gedachten aan zelfdoding en stortte zich als pianist op repertoire voor de linkerhand. Pas na een therapie met botoxinjecties kon hij in 1995 zijn tweehandige praktijk hervatten.

Leon Fleisher werd in 1928 in San Francisco geboren als zoon van een hoedenmaker. Zijn ouders waren Joodse immigranten uit Oost-Europa. Met een list drong hij door tot de fameuze pianist en pedagoog Artur Schnabel, die uit principe geen leerlingen onder de 16 aannam. Tijdens een diner speelde de 9-jarige Fleisher piano in een aangrenzende kamer. Schnabel zwichtte.

Sterdirigent Pierre Monteux noemde hem ‘de pianistische ontdekking van de eeuw’. Fleisher won in 1952 de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. Een jaar eerder, bij zijn Nederlandse debuut, hoorde Het Parool in de Amsterdamse Kleine Zaal al ‘uiterst verfijnde muzikaliteit’.

Tot de paralyse toesloeg was Fleisher een man van het grote repertoire. Aan de pianoconcerten van Beethoven en Brahms gaf hij ritmisch vitale, heldere interpretaties. In 1955 trad hij op met het Utrechts Symfonie Orkest en Het Brabants Orkest. Bij het Concertgebouworkest soleerde hij in de jaren 1953-1962. In 2006 kwam hij er voor het laatst.

Het eerste album na Fleishers rentree kreeg in 2004 de titel Two Hands. Hij speelt Schuberts Sonate in Bes-groot met de brille van een artiest wiens muzikaliteit alleen maar is gerijpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden