Lekker stout bier

Stout bier is massief en berstensvol smaak, soms met schuim dik als slagroom en een smaak zo vol als chocoladecake.

Winter vraagt om stoer bier. Stout is zo'n bier: zwart massief bier, bomvol smaak, getooid met een dikke schuimkraag. Kijk vooral verder dan Guinness, het Ierse synoniem voor stout, want deze bierstijl wordt overal door de moderne brouwers met enthousiasme omarmd. Vooral omdat er vanwege de robuustheid van het bier bijzondere smaakvariaties te creëren zijn. Met name de imperial stouts zijn zeer geschikt voor een rijping op oude whisky- en andere vaten. Maar ook koffie, cacao, en zelfs oesters worden zonder pardon losgelaten op de stouts.

Stout ontstond in de 18de eeuw in Engeland als de extra krachtige (stout)versie van het porter bier. De geroosterde mout brengt aroma's van koffie, cacao en toast in dit bier dat tussen droog en zoet in zit. In Ierland vloeit de stout rijkelijk op de oesterfestivals in september. Het is een bier om met kleine slokjes te ontdekken. Deel gerust een flesje. Drink ze niet te koud; 12 tot 14 graden is prima.

Vijf hart- en zielverwarmende bieren, verkrijgbaar bij de bierspeciaalzaak.

Samuel Smith Oatmeal Stout

Bier maak je van graan. Meestal gerst, maar ook tarwe, rogge, spelt, rijst of mais. En het kan ook met haver, in de vorm van havermoutvlokken, daardoor krijgt het een zijdezachte smaak. De Engelse brouwerij Samuel Smith maakt een klassieke oatmeal stout met de geur van brood en een romige, milde moutsmaak. Een doordrinkbare allemansvriend die voor menige dis als begeleider kan optreden.

Guineu Vanilla Black Velvet

De nieuwe bierlanden, zo kun je Italië en Spanje wel noemen. Niet gehinderd door een lange biertraditie brouwt men er hier lustig op los. Bier wordt moeiteloos ingepast in de beleving van eten en drinken in deze landen. We proeven een dik bier dat in een wolk van mokka het zoet, zuur en bitter mooi in balans heeft.

Ramses Stout met Hout

De meeste Nederlandse brouwers hebben een stout op hun repertoire. Ramses uit Hooge Zwaluwe bijvoorbeeld. Deze stout is opgevrolijkt met ingrediënten waaronder vanille, gagel en jeneverbes. Ook hebben er houtsnippers van whisky-vaten in rondgedobberd. Het resultaat onder de vineuze en licht turfige geur is een droge stout waar de geroosterde mout en bittere hop duidelijk aanwezig zijn. Lekker bij een blauwschimmelkaas.

Siren Caribbean Chocolate Cake

Voor de liefhebbers van zoetigheid is er deze Caribbean Chocolate Cake. Dat zoet komt van de toegevoegde lactose. De vloeibare cake, een samenwerking tussen de Engelse brouwer Siren en het Amerikaanse Cigar City, ruikt naar chocola en caramel, is zacht en rond in de mond, en smaakt even later wat bitter.

North Coast Old Rasputin

Voor wie een gewone stout niet genoeg is, is er de Russian Imperial Stout. Deze 'export kwaliteit'-stout gaat richting de 10 procent alcohol of eroverheen. De RIS van brouwerij North Coast uit Californië is een knaller. De gebrande granen komen er allemaal uit. Diepe aroma's van koffie en chocola, omhuld door hopbitterheid, bedekt door een schuimkraag zo dik als slagroom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden