PostuumHet eeuwige leven Lein Lievense (1950-2019)

Lein Lievense (1950-2019), Zeeuw die lopers geselde met zijn marathon

‘Hoe zwaerder, hoe beter’, was zijn parool. Lein Lievense maakte van de Zeeuwse Kustmarathon een evenement met tienduizend deelnemers.

Lein Lievense.

Marathonparcoursen, zoals die van Rotterdam en Amsterdam, worden gekozen voor een snelle tijd. Lein Lievense bedacht in 2003 een marathonparcours waar deelnemers na een barre tocht over mulle stranden en steile duinen compleet kapot de finish in Zoutelande zouden bereiken.

Inmiddels is de Zeeuwse Kustmarathon uitgegroeid tot het grootste sportevenement in de provincie met jaarlijks tienduizend deelnemers aan de verschillende onderdelen.

Maurice Steketee, verslaggever bij de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) en een vriend van Lievense, herinnert zich de eerste marathon nog. ‘Hij dacht te kunnen volstaan met een paar emmers water langs de route als verversingspost. Ik weet nog een keer dat een Duitse atleet over de finish kwam en vroeg of hij kon worden teruggebracht naar de startplek in Burgh-Haamstede waar zijn spullen nog lagen. ‘Ben je gek, ik ga een biertje drinken.Er gaat wel een streekbus,’ zei Lein.’ Echtgenote Lenie Lievense: ‘Hij was er het hele jaar mee bezig. Het begon klein maar werd een enorme organisatie.’

Negen jaar geleden werd voor het eerst kanker bij hem vastgesteld. Hij overleefde prostaat- en blaaskanker, maar verloor de strijd toen vorig jaar ook zijn lever was aangetast. Lein Lievense overleed 3 januari in Zoutelande.

Sportwedstrijden

Hij werd geboren in Westkapelle als de jongste in een gezin van vier kinderen. Zijn vader was steenlegger bij de dijken. Na de lagere school volgde Lein een opleiding elektrotechniek aan de LTS. Daarna kwam hij in de horeca terecht. Op zijn 24ste jaar opende hij een restaurant in Zoutelande. Later verhuurde hij appartementen. Hij kreeg met Lenie twee dochters: Angela en Nonja.

Lenie Lievense: ‘In die tijd begon hij ook sportwedstrijden te organiseren: stratenlopen, zwemtochten en triatlons. En op een gegeven moment kwam de vraag of er in Zeeland geen marathon moest komen. Hij is toen een formule gaan bedenken voor een uniek evenement.’ Zijn motto was: ‘hoe zwaerder, hoe beter’. Laat ze het snot maar voor de ogen lopen en naar de gallemiezen gaan.’

Maurice Steketee, die de marathon vijf keer liep, schreef een boek over zijn ervaringen: ‘Welke idioot of sadist verzint nou zoiets, beet ik Lein regelmatig toe. Die onheilspellende duinen, het maanlandschap van Vrouwenpolder waar het zand continu aan je schoenen zuigt of die ellendige dijk van Westkapelle waar de wind als een elastiek aan je benen trekt. Wie dat verwerkt in een marathon is niet goed snik.’

Versleten knie

Aan de eerste Kustmarathon deden 300 atleten mee. Maar dat aantal groeide al snel tot duizend en tweeduizend deelnemers. Er kwamen ook internationale atleten uit de mondiale sub-top naar het evenement: jongens die een marathon in 2 uur 15 minuten kunnen lopen. Alleen hadden ze hier 2 uur 30 nodig. Later ging Lievense ook een wandelmarathon en een mountainbikerace organiseren, plus een speciale Ladies-run.

In oktober 2018 was hij er voor de laatste keer bij. Maar zijn erfenis zal worden voortgezet. Er is een professioneel bestuur gevormd van twaalf mensen en er staan elk jaar duizend vrijwilligers klaar. Wat Lein vooral betreurde, was dat hij zelf nooit kon meedoen, zegt Steketee. ‘Hij had daarvoor te veel last van een versleten knie. Hij had een nieuwe knie kunnen nemen. Maar daar zag hij maar vanaf. ‘Ik wil niet als een zielig vogeltje over de finish komen als de dranghekken al zijn opgeruimd’.’ Hij stond altijd bij de finish, waar hij elke deelnemer opving – van de winnaar tot de allerlaatste. Iedereen kreeg een schouderklopje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden