Legitimeren terreur is onbestaanbaar

Maxime Verhagen is het niet eens met Dries van Agts opvatting dat Palestijns geweld tegen Israël gerechtvaardigd is. Daarom zal hij niet met Hamas gaan praten....

Maxime Verhagen

Beste Dries, Ik las je brief aan mij in de Volkskrant van 6 juni. Doorgaans ontvang ik mijn post op een ander adres, maar ik snap waarom je, uit hart voor de goede zaak, dit forum hebt gekozen.

In je reactie op de voordracht die ik op 31 mei in Maastricht heb gehouden, geef je echter een vertekende voorstelling van zaken. Jouw stellige uitspraak dat ‘de staat Israël nergens vermelding vindt’, is eenvoudigweg onjuist. Als je de volledige tekst van mijn voordracht had gelezen (de Volkskrant gaf de link: www.minbuza.nl), zou je hebben gezien dat het Midden-Oosten juist uitgebreid aan de orde komt. En dat ik wel degelijk eisen aan Israël stel.

Zo heb ik onomwonden gezegd dat Israël zijn huidige nederzettingenbeleid moet stoppen. En dat Israël de bewegingsvrijheid van Palestijnen en het vrije verkeer van hun goederen moet vergroten.

Ik heb ook gezegd dat terreur en geweld onder geen enkele omstandigheid geëxcuseerd kunnen worden. Ja, ik begrijp de frustratie en de uitzichtloosheid die een bestaan in armoede teweegbrengen. Maar nee, het opblazen van een bus met schoolkinderen, of een zelfmoordaanslag in een pizzeria waar gezinnetjes denken een leuke avond tegemoet te gaan, kan daarop nooit en te nimmer een aanvaardbaar antwoord zijn.

Dries, ik weet dat jij het plegen van aanslagen tegen burgers ook verwerpelijk vindt. Maar ik ben het niet eens met jouw opvatting dat het Palestijns geweld tegen Israël op zichzelf gerechtvaardigd is. Op 5 mei heb je je ook al langs die lijnen uitgelaten, op de Palestijnse conferentie in Rotterdam – en ik betreur het zeer dat je daar de uiterst ongepaste parallel hebt getrokken met de bezetting van nazi-Duitsland. De vicieuze cirkel van actie en reactie die het gevolg is van geweld, kent maar één verliezer: de onschuldige burgerbevolking. Juist daarom ben ik voor de afzwering van geweld, zoals in de Kwartet-voorwaarden is neergelegd. De Europese Unie schaart zich in zijn geheel achter dit principe.

Naar aanleiding van de herdenking van de Zesdaagse Oorlog, veertig jaar geleden, gaf Hamas een verklaring uit die zegt dat ‘de vlam van verzet zal blijven branden totdat de Palestijnse vlag wappert over de muren van Jeruzalem, de stranden van Haifa, in Jaffa en de straten van Hebron, Nablus, Gaza, Jenin and Rafah’.

Zolang dat verzet bestaat uit zelfmoordaanslagen en raketaanvallen, gericht tegen onschuldige burgers, vind ik het geen goed plan om met Hamas-leden van de Palestijnse overheid te praten, ook al maken ze deel uit van een democratisch gekozen regering. Als je dat pad bewandelt, praat je de oneigenlijke middelen die Hamas inzet om zijn politieke doeleinden te bereiken goed. Dan legitimeer je terreur. En dat is onbestaanbaar, in mijn optiek.

Vandaag vang ik mijn reis naar het Midden-Oosten aan. Je mag ervan uitgaan dat ik daar beide partijen zal aanspreken op hun gedrag. Beide partijen moeten op korte termijn de nodige vertrouwenwekkende maatregelen nemen. De Palestijnse Autoriteit zal ik onder meer vragen zich in te spannen voor de vrijlating van korporaal Shalit en het beëindigen van de raketaanvallen vanuit Gaza. De Israëlische regering zal ik onder meer vragen Palestijnse belastingtegoeden vrij te geven, de bewegingsvrijheid van Palestijnen te vergroten en illegale nederzettingen te ontmantelen.

Landen waar schendingen van mensenrechten plaatsvinden zal ik daarop aanspreken. Dat geldt voor Israël, de Palestijnen en voor de andere landen in de regio. Ik weiger echter Israël eenzijdig in de beklaagdenbank te plaatsen en het land harder aan te spreken dan de andere landen in de regio. Want als het aankomt op democratie, rule of law en – ondanks tekortkomingen – mensenrechten, dan steekt Israël absoluut niet slecht af bij andere landen in de regio.

In de overtuiging dat vrede voor het Midden-Oosten ons beider doel is, groet ik je!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden