Legertop verhoord over Atjeh

De parlementaire commissie voor Atjeh wil enkele van de hoogste Indonesische militairen horen over het optreden van het leger in Atjeh....

Reuters en AP

Onder de gedaagden zijn de vroegere chef-staf Benny Murdan, de vroegere vice-president generaal Try Sutrisno en de vorige chef-staf en minister van Defensie, generaal Wiranto. Wiranto, die tegenwoordig coördinerend minister voor Veiligheid en Politieke Zaken is, wordt ook al gedagvaard door een speciale commissie die een onderzoek instelt naar het recente geweld in Oost-Timor.

De Indonesische legertop riep de politieke leiders dinsdag op de krijgstucht in te stellen in Atjeh, of de noodtoestand af te kondigen in deze olierijke provincie in Noord-Sumatra. 'Wij zullen daar de orde moeten herstellen', verklaarde legerwoordvoerder Sudrajat. Sommige Indonesische ministers hebben zich al tegen dergelijke maatregelen uitgesproken. Zij vrezen dat de laatste kans op een vreedzame regeling verkeken is als de militaire bevoegdheden worden verruimd.

De legertop is echter bang dat steeds meer provincies zich zullen willen losmaken van Indonesië als na Oost-Timor ook Atjeh die kans zou krijgen. 'Mijn soldaten en ik zullen tot onze laatste druppel bloed vechten om Atjeh te behoeden voor afscheiding', verklaarde kolonel Syarifuddin Tippe telefonisch vanuit Atjeh tegen het persbureau Reuters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden