Legers Burundi en Ruanda lijken direct betrokken bij geweld Zaïre

Steeds meer tekenen wijzen op directe betrokkenheid van de legers van Rwanda en Burundi bij het escalerende geweld in Oost-Zaïre....

AFP; ANP; REUTER

AFP, ANP, Reuter

BUKAVU/KIGALI

Dinsdag beschuldigde de Zaïrese premier Kengo wa Dondo Rwanda en Burundi ervan 1700 militairen naar Oost-Zaïre te hebben gestuurd om de Banyamulenge-Tutsi's daar te steunen in hun strijd tegen het Zaïrese leger.

Woensdag herhaalde Zaïre deze beschuldiging, compleet met plaatsen waar tussen de verschillende legers zou zijn gevochten. Het Zaïrese leger zei bovendien dat het Rwandese militairen gevangen had genomen. Vluchtelingen in het gebied bevestigden dit later.

Ook hulpverleners die tot voor kort werkzaam waren in de getroffen regio spraken over duidelijke steun van Burundi en Rwanda aan de Banyamulenge-Tutsi's. 'Het zijn goed gecoördineerde acties door gedisciplineerde, uitstekend bewapende troepen uit onder meer Burundi en Rwanda', zei een vertegenwoordiger van Artsen zonder Grenzen over de manoeuvres van de Tutsi-milities in Oost-Zaïre.

De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Anastase Gasana weerlegde de aantijgingen. 'Wij hebben geen enkele behoefte aan een conflict met een buurland. Wij hebben de Zaïrese autoriteiten vaak genoeg gewaarschuwd dat de laksheid waarmee zij de vluchtelingen hebben behandeld een boomerangeffect zou hebben', zei hij, doelend op de eerdere aanvallen van Rwandese Hutu-extremisten op Tutsi's in Oost-Zaïre, die het geweld inluidden.

Intussen dreigt voor de naar schattingkwart miljoen vluchtelingen in Oost-Zaïre ziekte en hongersnood. De meesten zijn op weg naar de provinciehoofdstad Bukavu, waar volgens de hulporganisaties nog maar enkele dagen voldoende eten is. Toegangswegen tot Bukavu zijn afgesloten. Het aantal vluchtelingen groeit.

De situatie wordt met de dag onoverzichtelijker doordat hulpverleners in de regio zich hebben verschanst in hun huizen en journalisten door de Zaïrese autoriteiten persona non grata zijn verklaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden