Leeuwarden pakt straatgeweld aan

In het uitgaansleven van Leeuwarden worden vanaf september een 'lokaalverbod' en een 'gebiedsverbod' ingevoerd. Doel is het geweld tijdens de uitgaansuren te beteugelen....

Van onze verslaggever

LEEUWARDEN

Als iemand zich niet aan de regels houdt, kan er een lokaalverbod worden opgelegd. Om te voorkomen dat het probleem zich van de horeca naar de straat verplaatst, kan tevens een tijdelijk gebiedsverbod worden ingesteld.

Sinds het najaar van 1997 werken politie, justitie, gemeente en horeca samen om het aantal geweldsdelicten in de Leeuwarder binnenstad in te perken. Vooral op vrijdag- en zaterdagavond wordt hard opgetreden tegen schendingen van de openbare orde en veiligheid.

Aanleiding voor wat burgemeester H. Apotheker en officier van justitie K. Bunk het 'Leeuwarder model' noemen, was de dood van Meindert Tjoelker in september. Deze veroorzaakte in het hele land een golf van verontwaardiging. Apotheker spreekt nu van een 'poldermodel' op veiligheidsniveau in zijn stad.

Het beleid onder de noemer 'nieuw streng op straat' lijkt zijn vruchten af te werpen. Zo is het aantal vernielingen in de eerste vier maanden van dit jaar afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Ook voelt de horeca zich veiliger dan in het verleden, vooral vanwege het rechtstreekse contact met de politie via een speciale 06-horecalijn. Begin volgend jaar worden in een aantal horecagelegenheden van het uitgaanscentrum camera's geplaatst.

Toch staat de politie van de Friese hoofdstad nog niet te juichen. Het aantal mishandelingen is niet afgenomen, en verwacht wordt dat het geweld eerder toe- dan afneemt. Ook wordt in het rapport niet verbloemd dat politiemensen tijdens de nachtelijke uren vaak bang zijn. De verontwaardiging over de dood van Tjoelker heeft geen ommekeer gebracht in het stapgedrag.

Eerder is het zo dat de stapper die in een conflict terechtkomt, denkt harder te moeten reageren . Vechtpartijen ontstaan gemakkelijker en vaker zonder duidelijk aanwijsbare redenen. 'Per ongeluk knoeien met een klodder mayonaise kan al aanleiding zijn voor een vechtpartij', staat in Begaan met Uitgaan.

Drankgebruik en discriminatie, tussen bijvoorbeeld allochtone en autochtone jongeren maar ook tussen kansarme jeugd en studenten, zijn de voornaamste oorzaken van de problemen in de Leeuwarder binnenstad. Ook het bezit van slag- en steekwapens neemt toe. Overigens zijn de problemen in Leeuwarden niet noemenswaardig groter dan in andere middelgrote steden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden