Leer ons dat wij zelf de politiek moeten zijn

Twee bekeerde moslims denken verschillend over hun geloof. Annebregt Dijkman vindt dat moslims zich deel moeten voelen van de samenleving, maar Abdul-Jabbar van de Ven wil terug naar het voorbeeld van de Profeet, tot in de details....

Beste Abdul-Jabbar van de Ven, ik zal eerlijk met u zijn. Er is lange tijd geen Nederlander geweest die zo veel woede in me los heeft weten te maken als u. Ik was in de foutieve veronderstelling dat ik de meeste van mijn idealen gerationaliseerd zou hebben en relimeesters als uzelf een veilig plaatsje had gegeven in het land der fabels. Niets is minder waar. U neemt uzelf heel serieus, dus dat hoef ik niet meer te doen. Helaas haalt de realiteit mij in, want uw aanhang onder jonge moslims is groot.

U geeft moslimjongeren (daar schaar ik mij graag onder) die zo wanhopig op zoek zijn naar duidelijkheid in een verwarrende wereld, een dubbele boodschap: leef naar de voorschriften van de islam, maar voel je vooral geen deel van de samenleving waarin je woont. Wellicht wat roomser dan de paus, maar ik zie een islam die mij oproept tot maatschappelijke verantwoordelijkheid, bij u zie ik een islam die daarvan afziet. Bijvoorbeeld.

U wekt voortdurend de indruk het slachtoffer te zijn in deze samenleving en u lijkt niet bereid uzelf als inclusief burger te definiëren. Ook uw verklaring dat stemmen haram is, doet mij vermoeden dat uw houding tegenover de rechtstaat Nederland (die toch al onder zware druk staat) niet bijster positief is. U heeft naar eigen zeggen tot tweemaal toe desgevraagd een jongere afgeraden een aanslag te plegen in Nederland. Maar u kunt diezelfde jongere, dat zegt u zelf, niet ontraden een aanslag te plegen in bijvoorbeeld Afghanistan. Bent u bang, dat als u die jongere duidelijk maakt dat Nederlandse moslims niet in oorlog zijn (want het zou mij bevreemden als u daarin Pastors zou geloven) dat u zichzelf dan niet meer recht in de ogen kunt kijken? Maar misschien heeft u thuis geen spiegel hangen waarin u uw diepste zieleroerselen af en toe kunt controleren? Laat ik dan uw spiegel zijn.

Er zijn twee dingen die ik me toeëigen: de islam als inspiratie van mijn bestaan en de Nederlandse samenleving als mijn thuis. Dat te veel politici die combinatie niet (willen) begrijpen, is al erg genoeg, maar dat ik van mijn eigen geloofsgenoten dit soort destructieve taal moet aanhoren, nee daar doe ik niet aan mee. Ik ben het zat. Weet u? Bezit maakt verantwoordelijk. Een kostbaar islamitisch principe overigens, waar sommige politici, maar u blijkbaar ook, nog veel over moeten leren.

Ik doe een beroep op uw missie om over de islam te onderwijzen. Moslimjongeren hebben namelijk meer van u nodig dan een heel jaar tot in treurige details te horen welke druppel water waar hoort te vallen en onder het uitspreken van welke smeekbede, voordat het gebed verricht kan worden. En let wel, die vraag naar de praxis van je religie is heel legitiem, maar de rituele reiniging beslaat zeker niet het palet aan prangende vragen waar ik, en velen met mij, mee rondlopen. Het zou mij verbazen als u onze intelligentie hierin onderschat.

Leer ons daarom over het godsbeeld en mensbeeld in de islam, leer ons wat onze verantwoordelijkheid is bij het behoud van onze aardkloot, leer ons hoe we ons niet nederig hoeven op te stellen naar de samenleving, maar leer ons het recht te claimen de meerderheid te zijn in plaats van de minderheid. Leer ons dat wij zelf de overheid, de media, de politiek en de rechterlijke macht kunnen en moeten zijn. En leer ons daarna over de theologische, filosofische en juridische diversiteit die de islam rijk is. Plaats deze in een historische context zodat we begrijpen dat een denker als Said Qutb een product van zijn tijd en omgeving is. Mocht u daarna nog tijd overhebben, dan zou ik graag van u willen leren hoe de mystieke en artistieke kant van de islam mijn bestaan kan verrijken.

Welaan, ik kan me voorstellen dat het u nu wat begint te duizelen van al die verantwoordelijkheden die ik op uw schouders leg. Als u nog zoekende bent naar een islamitisch pedagogisch en didactisch concept om dit allemaal te kunnen onderwijzen, dan geeft u maar een gil. Ik ben het namelijk ongelofelijk zat dat mensen zoals u, mij als jongere de vis denken aan te leveren maar mij niet leert hengelen en mij de vangst niet leren onderscheiden.

Ik laat mijn toekomst niet ondermijnen door een acteur als u. Dus stap uit uw rol. Als uw idealen waarachtig zijn, dan heeft u die niet nodig. Zeg wat uw diepste overtuiging is en verbind daar consequenties aan (u wilt Nederland het liefst verlaten) of heb moed en neem uw verantwoordelijkheid. Mag ik nog opmerken dat ik ervan uitga dat u bij uw antwoord natuurlijk niet onder het ‘lange tenen hoedje’ van Verdonk zult spelen?

Na gekoelde woede doe ik u een welgemeende vredesgroet toekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden