Le Canard: geen protocol, geen poeha, eten zoals eten bedoeld is

Recensent Mac van Dinther eet bij bistro Le Canard in Utrecht.

Beeld Els Zweerink

Le Canard: pourquoi?

Hier zaten ze, zegt Jeroen Wielaert, radiomaker, verhalenverteller, schrijver, romanticus, maar dezer dagen vooral een van de mannen die de Tour de France naar Nederland haalde. Hij op dezelfde stoel als nu, pal naast de bar. Naast hem zat Christian Prudhomme, de grote baas van de Tour. Daar tegenover ex-burgemeester Aleid Wolfsen. Jan Fokkens en Frank Ponten, Wielaerts makkers van het eerste uur waren erbij. En Cyrille Tricart, Prudhommes rechterhand. Het was dit voorjaar, 24 april, en ze aten samen om te vieren dat het gelukt was: Le Grand Départ naar Utrecht halen.

De grote Tourbaas op bezoek: chique ballentent natuurlijk.

Ben je mal. Le Canard is een donkere pijpela aan de Rue du Canard (Gansstraat) in Utrecht. Een bistrot à vins met een zinken toog, een wand vol wijn in houten kisten, klaterende accordeonmuziek en Franse wc-eend (Canard) op het toilet; parfum intense. Een muur hangt vol tourfoto's: uitbaters Rob Midavaine en Linda Spruit zijn ook wieleraficionado's. Dit is een zaak waarvan hij houdt, zegt Wielaert als we ons hebben geïnstalleerd op een van de houten caféstoelen. 'Een echte Franse boite. Een knusse hut.' Zo'n zaak waar je de serveerster bij haar voornaam noemt en de wijn in flessen op tafel komt.

De punten:

De punten
Eten 7

Bediening 8

Entourage 7

Prijs-kwaliteit 7,5

Het menu
Assiette fromage, assiette charcuterie Jambonneau Tiramichokers

Kosten
Euro 35,75 (p.p.)

Klinkt gezellig.

Dat is het. Veel tijd om ervan te genieten krijgen we niet, want Wielaert is nog niet binnen of hij barst los. Over hoe Philippe Brunel, de sterreporter van wielerkrant l'Équipe, Utrecht een 'découverte' noemde, een ontdekking. Over doping - 'Langs de weg staan ook mensen die pillen slikken' - en over het vurige verlangen dat de Tour een scheut joie de vivre zal toevoegen aan zijn Utrecht, de stad die zo lang in bedomptheid is blijven hangen. 'Er gebeurt hier iets op 4 juli wat de stad nog nooit heeft meegemaakt.'

Eten we ook nog wat?

'Tuurlijk. We delen een assiette fromage en een met charcuterie: een internationale kopgroep met Hollandse geitenkaas, Spaanse serranoham, zachte Italiaanse taleggio, Belgische bloedworst, Franse Fourme d'Ambert (blauwschimmel), gerookte eendenborst en rulle kwartelpaté. De kazen en vlezen zijn goed op temperatuur - niet recht uit de koelkast - en prima ingekocht.

'Je weet wel wat ik wil', zegt Wielaert als Linda informeert wat we als hoofdgerecht willen. Dat wordt Jambonneau, de gekookte varkenspoot die Rob zelf haalt bij een mannetje in Durbuy (België). 'Want die had Prudhomme ook toen wij hier aten.'

Het is een machtige bonk zacht rood vlees aan het bot, geserveerd met lichtzure béarnaise, dikke friet en in dressing verzopen sla met kerstomaten. 'We gaan niet lopen zeiken hè!', zegt Wielaert streng. Welnee. Vooral niet als Linda er een puike Morgon Melinand Cru van de Beaujolais bij opentrekt voor een vriendelijke prijs (30 euro). Doe er nog maar eentje.

Nog ruimte voor een dessert?

Ja, een bouwsel dat Tiramichokers heet: een soort internationale vlaflip van zoete kersen, tiramisu en chocolade- crème. Goed te doen.

En: wat vinden we ervan?

Prudhomme, zegt Wielaert, voelde zich in Le Canard compleet op zijn gemak. Geen protocol, geen poeha, eten zoals eten bedoeld is. Wie zijn wij om dat tegen te spreken? Hij wijst naar buiten waar straks dranghekken komen te staan. De Tour komt hier bijna voor de deur langs. Le Canard zal net niet te zien zijn op tv, maar dat geeft niet, we weten nu de weg.

Le Canard Bistrot à Vins

Gansstraat 24
3582 EH Utrecht
030-2129799
bistrotlecanard.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden