Lavasloos wintervisje

Gebruikt u nog weleens maggi? Ik heb het dan niet over de bouillonblokjes, maar over dat zwarte goedje in een bruin flesje met felgeel etiket dat je in vroeger tijden nog weleens boven de soep uitgeschud zag worden, met de achteloze onverschilligheid die mensen met weinig gevoel voor eten en een naargeestig humeur kenmerkt.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ingrediënten

4 teentjes knoflook, fijngehakt
olijfolie
1 kilo mosselen
4 dl witte wijn
2 dl slagroom
peper en zout
citroensap
maggi (flesje) of lavas
4 mooie moten schelvis
bloem

Ik heb het vermoeden dat maggi langzaam uit onze levens is geslopen, ook al verkoopt de supermarkt het nog gewoon. Naast maggi heb je ook zoiets als de maggiplant. Nu zou je dus denken dat die eerste naar de laatste is vernoemd, maar het omgekeerde lijkt het geval. Maggi is de naam van Julius Maggi, de grondlegger van het soepjesimperium, en toen laatstgenoemde een smaakversterker voor in de soep had uitgevonden, besloot hij het spulletje gewoon maggi te noemen. Maggiplant heet eigenlijk lavas en in maggi (het flesje) zit niet eens maggiplant, al smaakt het er wel een beetje naar. Zo zie je maar weer, dit bestaan stelt ons voor de wonderlijkste raadsels.

Ik kwam erop nadat ik uit een koortsachtige droom was ontwaakt. Ik constateerde geschrokken dat ik al maanden geen vis meer had bereid. Wat is dat toch, in de winter? Ik besloot terstond de visboer te bezoeken en een lekker wintervisje uit te zoeken. Eenmaal ter plekke besloot ik ook een bakje mosselen mee te nemen en al snel nestelde zich ook een struikje lavas in mijn hoofd, een smaakcombinatie die ik jaren geleden al eens had geproefd. Ik wist alleen niet meer waar, totdat ik eergisteren bij stom toeval Dennis van der Meer tegen het lijf liep, de chef-kok van visrestaurant "O" in Maastricht, die me de lekkernij ooit voorschotelde. Dat gaf me de akelige sensatie dat verleden en toekomst behoorlijk door elkaar aan het lopen waren en ik nu definitief het noorden kwijt was.

Waar vind je in vredesnaam verse lavas? De groenteboer had net zijn laatste bosje verkocht, beweerde hij althans. Toen maar de maggifles ter hand genomen. Dat werkte ook.

Fruit de knoflook even in olie en doe daarna de mosselen en de witte wijn erbij. Kook met gesloten pan totdat alle schelpen net openstaan. Giet het vocht af en zeef het goed. Haal de mosselen uit hun schelp en houd apart. Kook 5 dl van het mosselvocht in tot 2 dl en schenk de room erbij. Laat nog even doorpruttelen en breng op smaak met citroensap, versgemalen peper en een beetje maggi (of eventueel wat fijngehakte lavas, als u daaraan kunt komen). Schep op het laatst de mosselen door de saus.

Zout de schelvismootjes en bestrooi ze lichtjes met bloem. Bak ze goudgeel in wat olie, om en om, een minuut of 4 per kant. Serveer direct met de mosselsaus. Lekker met een stamppotje met gestoofde prei.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden