Relaties Lust & liefde

Laura was verliefd op haar. En ook op hem, dus moest haar verlangen voor vrouwen on hold

Beeld Sasa Ostoja

Voor Laura (23) ging in de grote stad een nieuwe wereld open. 

Laura (23)

‘Ik weet eigenlijk al sinds mijn 13de dat ik naast jongens ook meisjes leuk vind, maar pas toen ik ging studeren durfde ik daar iets mee te doen. Als kind had ik buurvrouwen die lesbisch waren, maar vreemd genoeg zag ik in hen nooit een rolmodel, eerder het tegenovergestelde: ik kon me niet voorstellen dat er ook vrouwen waren van jonger dan 40 die van vrouwen hielden. Ik was puber toen ik eens aan een vriendinnetje vroeg: ik weet niks zeker, maar hoe zou jij het vinden als ik ook op meisjes val? Ze keek me aan en vroeg: val je dan ook op mij? Nee, zei ik, jij bent gewoon een vriendin. O, zei ze, nee, natuurlijk, dan vind ik het prima. De universiteit waar ik op mijn 18de ging studeren en de grote stad waarin ik ging wonen waren in vele opzichten een openbaring. Ik zag heel knappe meisjes die zich opmaakten en toch lesbisch waren, ik zag homo’s en transgenders, en niemand die ook maar een wenkbrauw optrok. Ineens maakte ik deel uit van een wereld waarin vragen die mij jaren gekweld hadden niet meer speelden, een wereld zonder aannames en met louter mogelijkheden. Dat ik desondanks toch onmiddellijk verliefd werd op een jongen, kwam omdat hij zo ontzettend leuk was en met kop en schouders boven iedereen uitstak. Ik was niet eerder zo verliefd geweest. Een aantal maanden duurde het, tot we besloten dat er voor ons allebei nog te veel te ontdekken viel om ons vast te leggen. Hoewel we dat niet alleen seksueel bedoelden, werd ik vrij snel daarna voor het eerst verliefd op een meisje. Voor het eerst had ik seks met een seksegenote en maakte ik kennis met een heel nieuwe manier van liefhebben. Een tweede openbaring.

Waar ik bij een man nog weleens grote ogen wil opzetten en met een hoog stemmetje ga praten als ik zin heb ik een drankje, deed ik dat bij haar nooit. Ik werd een stoerdere versie van mezelf. Vrijen met jongens betekent doorgaans eenzelfde serie handelingen in eenzelfde volgorde. Natuurlijk wordt daar ook van afgeweken, maar groot is de variatie meestal niet. Iedereen weet dat de meeste vrouwen geen orgasme krijgen door penetratie, ik vind de fijnste momenten juist die momenten die in heterorelaties achteloos als voorspel worden afgedaan: zoenen, strelen, kijken, voelen. Met een vrouw bleek niks vast te liggen, ook de rollen niet. Als ik met haar bijvoorbeeld lepeltje-lepeltje lag, dan had zij nu eens haar armen beschermend om mij en dan weer andersom. Ik pieker vaak en vraag me af, als ik met mannen ook op deze manier seks zou hebben, zou ik dan toch verliefd zijn geworden op dit meisje? Of was het dat ongecodeerde waar ik zo gek op was, het feit dat niks vanzelf sprak? Maar het antwoord zit in de vraag besloten: verliefdheid is nooit alleen fysiek, hoe had ik anders zo verliefd kunnen worden op mijn vriend, als het lichamelijk alleen maar teleurstelde? Eenvoudig is het allemaal niet. Dat neemt niet weg dat met een vrouw op date gaan een totaal andere, verfrissende dynamiek heeft.

Met dit meisje draaide het na drie maanden op niks uit, ze bleek nog niet helemaal over haar ex-vriendin heen. Ik was verslagen en sprak erover in de vriendengroep waar ook mijn ex-vriend nog steeds toe behoorde. Hij toonde veel begrip en – hoe leg ik dat uit zonder opportunistisch te klinken of de indruk te wekken dat ik hem gebruikte om over haar heen te komen – hij en ik kwamen weer samen. Ik weet zo langzamerhand dat niets eenduidig is in de liefde en wij merkten dat we nog steeds gek op elkaar waren, juist omdat we elkaar zo goed kenden in al onze tegenstrijdigheden. We spraken af dat we elkaar dit keer niet zouden claimen, dat we elkaar de kans zouden gunnen om ook al die andere kanten van onszelf te ontdekken, maar dat wij samen de basis zouden zijn. En toen gebeurde het. Op een avond zag ik haar in de stad. Ze zei: ik heb spijt dat ik je heb laten gaan en die nacht sliep ze bij me. We wisten niet dat mijn vriend iets zou doen wat hij normaal nooit deed: zonder aankondiging langskomen. Het werd een pijnlijke, eenzijdige confrontatie. Hij had zich al uitgekleed toen hij haar zag liggen en is zonder een woord naar huis gegaan. Uren hebben we daarna gesproken, gehuild. Samen probeerden we iets te analyseren wat misschien helemaal niet te analyseren viel. Hij had het geprobeerd maar kon het gewoon niet, een open relatie. En ik was verliefd. Punt. Op haar. En ook op hem. Het was geen kwestie van niet kunnen kiezen, of plat gezegd, van van twee walletjes eten. Het had alles te maken met het tot wasdom komen van de vrouw die ik op mijn 13de al was. Van iemand die op beide seksen valt. Het vrije klimaat van de universiteit en de ontmoeting met dit meisje hadden mij stappen verder gebracht, maar brachten mijn relatie opnieuw in gevaar. Zij was de belichaming van iets waarnaar ik al heel lang zocht, hij de jongen met wie ik gemoedelijk Netflix keek, ook heerlijk vrijde en eindeloos kon drammen over allerlei onderwerpen.

Uiteindelijk heb ik voor hem gekozen. Met alle exclusiviteit van dien. Mijn verlangen naar vrouwen staat on hold. Nee, ik ben niet compleet, maar dat was ik ook niet geweest als ik met haar  was verdergegaan. En het goede van deze beperking is dat die vooralsnog niet voelt als beperking, maar eerder als een fijne manier om heel gelukkig te zijn. Ik wil hem gewoon niet kwijt. En toch, het blijft raadselachtig hoe twijfel nog steeds plotseling de kop kan opsteken, ook al houd ik nog zoveel van hem. Ik heb geen antwoorden, niemand denk ik. Hoe het verdergaat, geen idee. Welke openbaringen er nog volgen, wie zal het zeggen. Hopelijk doorstaan we samen alle stormen, maar ik ben 23, we zien wel.’

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Laura gefingeerd. 

Ook geïnterviewd worden over liefde en lust? Mail een korte toelichting.

Corine Koole maakt ook een podcast over de liefde: Van twee kanten. Daarin vertellen geliefden elk over (een speciale gebeurtenis in) hun relatie; ze worden apart geïnterviewd. Meedoen? Mail ons: lust@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden