Lasagne met spinazie, pompoen en paddenstoelen

Zoals beloofd: een verrukkelijk vegetarisch kersthoofdgerecht. De voorbereiding kan zelfs een dag eerder.

Ingrediënten

Voor 2 personen:
2 eetl. verkruimeld gedroogd
eekhoorntjesbrood (porcini)
plukje saffraan
ca. 5 eetl. olijfolie
2 eetl. balsamico-azijn
2 eetl. Japanse sojasaus (Kikkoman)
16 vierkante gegolfde groene lasagnevellen (Honig)
700 g vruchtvlees (met schil) van een oranje pompoen, in kleine blokjes
60 g boter
(versgeraspte) nootmuskaat
350 g diepvriesspinazie (deelblokjes)
ca. 100 g Parmezaanse kaas, in krullen/flinters
300 g gemengde paddenstoelen, schoongemaakt, de grote in helften/repen
2 tenen knoflook, gehakt
Voorbereiding: breng de gedroogde paddenstoelen (porcini) met de saffraan in 90 ml water aan de kook, draai het vuur uit en klop er 2 eetlepels olijfolie, de balsamico-azijn en sojasaus door. Kook de lasagnevellen in circa 2 minuten beetgaar in ruim gezouten water. Schep ze uit de pan en spoel ze af onder de koude kraan; laat ze uitlekken en spreid ze uit (tegen plakken). Zet een zeef op de pan met pastakookwater en stoom de pompoenblokjes daarin in 5 minuten gaar. Stamp de pompoen direct met 30 g boter en gul nootmuskaat tot een grove puree. Verhit de spinazie ongeveer 5 minuten zachtjes tot net gaar, druk overtollig water eruit (zeef) en meng de rest van de boter erdoor. Breng pompoen en spinazie op smaak met zout.

Vet een grote rechthoekige ovenschaal of 4 kleine schaal-tjes goed in. Strijk vier dunne laagjes spinazie uit over de bodem van de ovenschaal/schaal-tjes, ter grootte van de lasagnevellen. Leg er vier vellen op. Strijk daar gelijkmatig een even groot laagje pompoenpuree over uit en bestrooi met wat kaas. Bedek weer met lasagnevellen, leg de vellen mooi gelijk neer. Daarop een laagje spinazie met kaas, weer lasagne, weer pompoen/kaas en sluit af met lasagne: je hebt nu vier stapeltjes van vier lasagnevellen. Kwast de bovenkanten in met olie. Dek de schaal(tjes) af met magnetron- of aluminiumfolie. Zet tot gebruik koel weg.

Bereiding: verwarm 4 grote borden tot héét. Verwarm de oven tot 190°C en verhit de lasagne 15-20 minuten tot goed heet (óf gebruik de magnetron, 6-7 minuten hoogste stand). Verwarm intussen de paddenstoeldressing opnieuw. Roerbak de paddenstoelen met de knoflook een minuut of twee in 3 eetlepels olijfolie. Draai het vuur laag en breng de paddenstoelen op smaak met zout en versgemalen peper. Schep de lasagnetorentjes voorzichtig op de borden. Rangschik de paddenstoelen erop en eromheen. Schenk ten slotte de warme paddenstoeldressing erover, bestrooi met kaaskrullen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden