Landmijnen zijn weg, de skiër kan weer suizen

Sarajevo hult zich in een deken van sneeuw. De bergen rond de door de burgeroorlog verwoeste stad in Bosnië zien er, ondanks hun witte vacht, grauw uit....

Reuter

SARAJEVO

De treurige bergpistes moeten binnen een maand weer stralen. De kapotgeschoten skiliften, hotels en accommodaties worden opgeknapt en hersteld. Het optimisme van Enes Terzic, directeur van het Olympisch Centrum in Sarajevo is groot. Met een ijzeren discipline en stalen wil zal zijn plan slagen. 'We willen de mensen in Sarajevo een beetje van de kwaliteit van het leven van voor de oorlog teruggeven.'

In de zomer van 1993 stonden de bergen centraal in een offensief van de Bosnisch-Servische troepen. Na hevige gevechten veroverden zij de strategische punten. Uit vrees voor een humanitaire catastrofe voor de inwoners van Sarajevo deden de wereldleiders een beroep op de Servische legerleider Ratko Mladic zich terug te trekken uit de bergen. Dat deed hij, maar niet zonder vrijwel alles kapot te schieten. Mijnen vernietigden dennenbomen en legden wegen bloot. De soldaten plunderden ski-materiaal en schakelden de elektriciteitscentrale uit. Wat over bleef was een puinhoop.

Met de financiële hulp (15,3 miljoen gulden) van diverse charitatieve instellingen kreeg het elektriciteitsnet weer stroom. Het Olympisch Centrum leende 510 duizend gulden en kocht een skilift. Uit Zweden, Italië en Oostenrijk kwamen donaties om technisch en veiligheidsmateriaal aan te schaffen. Aldus begon de wederopbouw. Ongeveer 30 procent van de oude pistes zal weer worden opengesteld.

Terzic voorspelt lange rijen wachtende ski-fanaten op de versleten bergweggetjes naar de ski-oorden. Om rapporten die beweren dat de wegen nog bezaaid zijn met landmijnen, moet hij lachen. Volgens Terzic is alles opgeruimd.

'Ik ben bereid de verantwoordelijkheid te nemen voor de vele tienduizenden inwoners uit Sarajevo die komen skiën.' Zij betalen ongeveer een tientje entree. Voor Europese begrippen spotgoedkoop, maar voor de inwoners uit Sarajevo nog een heel bedrag.

Op de hellingen van de Igman ruimen grote shovels de sneeuw op. De arbeiders werken hard aan de realisatie van kinderliftjes, de eerste prioriteit. 'Het is belangrijk dat we jonge kinderen weer tot het skiën bekeren', aldus Fehim Mirojevic, directeur sport van Bjelasnica.

Volgens hem kunnen drieduizend mensen per dag de pistes op, voor de oorlog waren het er tienduizend.

In januari heeft de feestelijke opening plaats met een gala. Hoofdgast is Alberto Tomba, die het project in Sarajevo altijd heeft gesteund.

'We zijn bezig een internationaal fonds op te bouwen om alle sportfaciliteiten te herbouwen', zei Terzic. 'Eén van de grondleggers daarvan is Tomba. We krijgen ook veel hulp van andere Olympische plaatsen en van ski-oorden zoals Sèstrière in Italië.'

Het hele project moet over drie jaar klaar zijn. Dan moeten de zwartgeblakerde hotels weer brandend schoon de toeristen verwelkomen. Dan moeten de aan flarden geschoten dennenbomen weer rijzig naar de hemel wijzen. En bevolken duizenden liefhebbers de pistes. Dan zal Sarajevo weer een klein beetje de kwaliteit van het leven van voor de oorlog kunnen proeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden