Lamskoteletten met linzen


Ingrediënten


Voor 4 tot 6 personen
1 stukje biologisch gerookt spek (150 gram)
olijfolie
2 sjalotten, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijn gehakt
250 gram wortel, geschrapt en in stukjes gesneden
3 blikken linzen (à 400 ml per blik)
4 dl lamsfond (of kalfsfond)
peper en zout
ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
4-6 biologische lamskoteletten
verse munt en peterselie, gehakt


`Marcus?'
`Ja schat?'
`Van hoeveel lammetjes zijn deze koteletten gemaakt?'
`Ehhh, van één lammetje maar. Waarom vraag je dat lieverd?'
`Nou, omdat we een, twee, drie (op fluistertoon) ... zes koteletten hebben, en die kunnen van één lammetje zijn gemaakt, maar ook van twee lammetjes, of drie, want ze hoeven niet van één lammetje te zijn, ze kunnen bést van meer lammetjes zijn!'
Luce fronste haar 6-jarige wenkbrauwen, en dacht diep na, verzonken in zwijgzaamheid waarin je de radertjes kon horen draaien.


`Eigenlijk best zielig voor het lammetje, dat er koteletten van worden gemaakt.'
`Nee joh', zei haar jongere zusje Imme opgewekt terwijl ze aan haar koteletje kluifde, `da's niet zielig, want mensen moeten ook eten.'


U begrijpt dat ik inmiddels tranen van ontroering in mijn ogen had staan bij zoveel kinderlijke wijsheid. Lammetjes eten mag best, als je het maar een beetje bescheiden houdt. Helemáál als je het met biologische lammetjes doet, want hun hoorntjes worden niet verwijderd en ze mogen langer bij hun moeder blijven, lezen we in de Vleeswijzer. Lekker hoor, met een stoofpotje van linzen bijvoorbeeld.


Snijd het spek in kleine stukjes, en bak het met een scheutje olie uit in een braadpan.
Bak de slajot, knoflook en wortel even mee, en doe daarna de uitgelekte linzen erbij.
Giet de fond in de pan, en kruid met peper, zout en een volle eetlepel ras el hanout.
Laat het linzenpotje vervolgens een half uurtje pruttelen.


Bestrijk de lamskoteletten met olijfolie, kruid ze met peper en zout, en grilleer ze in een gloeiend hete grillpan, ongeveer twee minuten per kant. Bent u meer van de buitenlucht, gebruik dan uw barbecue.
Serveer de koteletten met de linzen, die u garneert met de verse munt en peterselie. Wij aten er raapstelensalade bij, u straks ook?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.