Columnarthur van amerongen

Laat de Dag des Oordeels maar komen, ik slaap er toch doorheen

null Beeld
Arthur van Amerongen

Ik had eens een affairette met een juffrouw die doodsbang was voor de nucleaire apocalyps. Ze keek bij wijze van spreken onder haar bed of daar geen atoombom lag. Een fobie komt nooit alleen en ze lag ook wakker van zure regen en het gat in de ozonlaag. Gek genoeg had ze geen smetvrees, hetgeen mij goed uitkwam, want ik heb latexallergie: alleen al van de lucht van kapotjes krijg ik uitslag. De seks was overigens niet onverdienstelijk, want ze neukte alsof haar laatste uurtje geslagen had.

Sindsdien kwam ik nooit meer iemand tegen die wakker lag van het einde der wereld. Wie schetst dan ook mijn verbazing toen ik een peiling van het CBS zag, waaruit bleek dat de grote meerderheid van de Nederlandse bevolking zich verschrikkelijke zorgen maakt over de apocalyptische klimaatverandering.

Ik ken zulke mensen niet, en al helemaal niet in mijn paradijselijke Algarve.

Dat ze bang zijn voor de nakende eindtijd is logisch, want ze worden er dagelijks mee gek gemaakt.

In Amerika krijst Alexandria Ocasio-Cortez op de haar karakteristieke wijze dat de wereld over precies twaalf jaar vergaat als we de klimaatverandering niet drastisch aanpakken.

null Beeld Gabriel Kousbroek
Beeld Gabriel Kousbroek

Wat Greta Thunberg betreft – ze heeft vermoedelijk een vriendje, want ik hoor niks meer over haar – verging de wereld gisteren nog en klimaclown Frenske Timmermans brult dat de wereld alleen gered kan worden als zijn Green Deal tijdig wordt uitgevoerd.

Vorige week las ik in De Telegraaf een indrukwekkend vertoog van cultuurfilosoof Sebastien Valkenberg. Ik citeer: ‘Angst voor de toekomst, het dreigen met doem. De retoriek van Extinction Rebellion, die met veel pathos waarschuwt voor een milieucatastrofe, werkt aanstekelijk. Inmiddels hebben ook beleidsmakers zich de taal van de ondergang eigengemaakt.’

Valkenberg verwijst naar de Frenskes van deze wereld, maar ook naar Kaag, die predikt: het is doen of doodgaan. Door het doemdenken groeit bij jongeren de overtuiging dat het beter is dat de mens uitsterft, want dan kan hij natuur en milieu tenminste niet meer slopen.

Laat dat nou precies mijn wensgedachte zijn!

Als peuter werd ik om de oren geslagen met de Openbaringen van Johannes, de hallucinerende bedenker van de apocalyps. Ik was dientengevolge bang voor alles, tot ik bevrijd werd door de roesmiddelen.

Een halve eeuw later zit ik vrolijk en fobieloos nog steeds te wachten op die Dag des Oordeels. Laat ’m maar komen, lieve Heer, ik slaap er toch doorheen. En spaar a.u.b. flora en fauna.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden