Kwartje op sigaretten vult vooral de schatkist

De in de Miljoenennota aangekondigde accijnsverhoging op tabak van 25 eurocent is vooral goed voor de Nederlandse schatkist. Tot veel minder rokers zal het niet leiden, zo toont de trend van de laatste zes jaar. Ook de hoeveelheid verkochte sigaretten bleef de laatste jaren nagenoeg gelijk.

Van onze verslaggever Michiel Philippart

De laatste substantiële accijnsverhogingen op tabak, die van vorig jaar en 2008, verminderden het aantal rokers en de hoeveelheid gerookte tabak nauwelijks. De opbrengst van de toekomstige accijnsverhoging wordt geschat op 200 miljoen euro.

Daling

In 2004 was voor het laatst een noemenswaardige daling te zien in het aantal rokers, van 30 naar 28 procent van alle Nederlanders. Volgens het CBS was die daling vooral te wijten aan anti-rookmaatregelen, zoals het verbod op roken op de werkplek. ‘De cijfers laten zien dat maatregelen tegen roken effectiever werken dan accijnsverhogingen.’

De Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) is toch blij met de verhoging. ‘Twee kwartjes accijns was nog beter geweest om een schokeffect te creëren’, aldus de woordvoerder van Stivoro. ‘Dat extra geld moet dan wel aan rookvoorlichting worden besteed. Als die inkomsten direct in de schatkist verdwijnen, wordt de roker als melkkoe gebruikt.’

Schokeffect

De sigarettenindustrie is juist bang voor het schokeffect. Volgens de Stichting Sigarettenindustrie (SSI) werkt een te hoge verhoging in één keer de illegale handel sterk in de hand. ‘Deze accijnsverhoging is zo sterk dat het voor mensen nog interessanter wordt om in andere landen sigaretten te kopen. Dat is ook slecht voor de schatkist.’ Maar volgens Stivoro zijn de prijzen in Europa ongeveer gelijk.

Sigaretten (Colourbox) Beeld
Sigaretten (Colourbox)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden