Kropsla met raapstelen en zalm

Marcus Huibers


Ingrediënten


Voor 4 personen
200 gram gerookte zalm, in dunne plakken
1 kropsla
1 bosje raapstelen
1 sjalotje, heel fijn gesnipperd
2 el kappertjes
2 el mayonaise
1 el zachte mosterd
3 el olijfolie
1 el citroensap
peper en zout
platte peterselie
peper


Ronald Giphart, de Utrechtse succesauteur van populaire titels als Ik ook van jou en Phileine zegt sorry, verwonderde er zich in zijn eerste nieuwscolumn over dat de Volkskrant niet wat meer met de eigen medewerkers pronkt. Neem nou zo'n Bert Wagendorp. Daar mocht toch best eens wat meer mee worden `rondgefleurd'? Giphart dacht aan mokken, T-shirts, bumperstickers, zelfs aan een Bert Wagendorp geurlijn.
Nu ken ik Bert een beetje, en hij ruikt inderdaad heel aangenaam: frisse wind, vermengd met tonen van vers wielerzweet en hier en daar een vleugje vanille.

Maar Giphart zette me ook aan het denken: een lijn met Volkskeukengeurtjes, zou dat geen goed idee zijn? En dan natuurlijk niet om na het scheren op je gezicht te smeren, maar in de vorm van zo'n handige luchtverfrisser, voor thuis, op het werk, of in de auto? Stelt u zich toch eens voor, de geur van gebraden duifjes, dubbelgetrokken bouillon, of romige stamppot, voor als het leven u weer eens een poets heeft gebakken, en u wel wat troost kunt gebruiken. Of de geur van gegrilde sardientjes, barbecueworstjes, of lamskoteletten met rozemarijn, om een zonnige dag verder op te vrolijken. Online te bestellen, en gerangschikt per seizoen, want een auto die naar erwtensoep ruikt als de mussen van het dak vallen, daar zit niemand op te wachten.

Alleen de lente blijkt lastig om in keukengeurtjes te vangen. De lente smáákt wel lekker, ruiken doet ze niet zo uitgesproken. Je zou iets met raapsteeltjes kunnen proberen. Of met kropsla. Maar gewoon opeten is waarschijnlijk het beste. Zoals deze kropsla met raapstelen en zalm, op het oog een bloedeloze niets aan de hand salade, maar met een verrassend lekker mondgevoel.

Koop gerookte zalm met een MSC-keurmerk, en niet het allergoedkoopste spul. Dat is niet alleen duurzamer, het smaakt ook veel beter. Demonteer de sla, en gooi de buitenste bladen weg (of voer ze aan het konijn). Was de sla en de raapsteeltjes in ijswater, en droog ze voorzichtig. Maak een dressing van de sjalot, kappertjes, mayonaise, mosterd, olijfolie, en het citroensap. Breng op smaak met peper en zout, en verdun met 2 à 3 eetlepels water. Maak sla en raapsteeltjes aan met de dressing, en hussel goed. Verdeel de aangemaakte sla en zalm over vier borden, en garneer met vers gehakte peterselie.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden