Kroatië wil Tuta 'onder druk VN' uitleveren aan Joego-Tribunaal

Kroatië mag Mladen Naletilic, alias Tuta, uitleveren aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Naletilic wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Bosnië....

Naletilic is onderwerp van een geschil tussen Kroatië en de Verenigde Naties. De directeur van het Tribunaal heeft Kroatië aangegeven bij de VN-veiligheidsraad, omdat het land niet meewerkte met het Joegoslavië-Tribunaal. De plotselinge medewerking van Kroatië is waarschijnlijk ingegeven uit angst voor VN-sancties. De VS waarschuwden Zagreb vorige week voor 'de ergste consequenties' als Zagreb het tribunaal bleef tegenwerken.

Het Joegoslavië-Tribunaal wil Tuta samen met zijn compaan Vinko Martinovic, 'Stela', berechten wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tegen Bosnische moslims in de stad Mostar. Stela werd in augustus al uitgeleverd door Kroatië. Hij zit vast in de gevangenis van Scheveningen in afwachting van zijn proces.

Alom wordt aangenomen dat Naletilic' getuigenis schadelijk kan zijn voor hoge regeringsfunctionarissen. Naar verluidt onderhield Naletilic nauwe banden met wijlen minister van Defensie Gojko Susak, de voornaamste beschermheer van de Bosnische Kroaten in de Bosnische oorlog. Via Susak zou Naletilic ook contacten hebben onderhouden met andere bewindslieden, onder wie mogelijk president Franjo Tudjman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden