Kritiek op autoriteiten groeit

Arme Turkse boeren verstoppen hun kippen uit angst hun inkomsten kwijt te raken nu de autoriteiten in het oosten op grote schaal pluimvee ruimen....

Van onze buitenlandredacteur Eric Outshoorn

Terwijl in de Turkse hoofdstad Ankara de fastfoodketen Kentucky Fried Chicken door het massaal verspreiden van folders wanhopig probeert de consumptie van kip nog een beetje op peil te houden en mensen die zich maar een kleine beetje onwel voelen in paniek naar het ziekenhuis hollen, worden vooral in het oosten van het land allerlei voorzorgsmaatregelen tegen de verdere verspreiding van vogelgriep in de wind geslagen.

Ongeruste ouders – niet alleen in oostelijke steden als Erzurum en Bitlis, maar ook in westelijke plaatsen als Ankara en Bursa – stroomden massaal naar de lokale gezondheidscentra zodra hun kind griepachtige verschijnselen vertoonde.

Turkse televisiestations toonden beelden van kippen en eenden die door hun eigenaren gewoon langs de snelweg waren achtergelaten. De waarschuwingscampagnes van de overheid hebben weinig uitgericht: nog steeds raken mensen met hun blote handen mogelijk besmette dieren aan.

Veel arme boeren in Oost-Turkije blijken hun pluimvee te verstoppen voor de autoriteiten. Zij zijn bang hun schamele broodwinning te verliezen. De door de regering toegezegde compensatie van 1 Turkse lira (63 eurocent) per ingeleverde vogel is niet riant.

In Dogubeyazit – waar de ziekte vorige week werd ontdekt – weigerde een vrouw haar kippen af te geven aan gezondheidswerkers die zonder politiesteun weinig konden uitrichten. De krant The New Anatolian citeerde een dorpeling die tegen de autoriteiten zei: ‘Jullie mogen mijn vrouw hebben, maar van mijn kippen blijf je af.’

Zondag reisde minister van Volksgezondheid Recep Akdag in gezelschap van vijf deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO af naar Oost-Turkije. Het WHO-team bestaat uit een viroloog, twee epidemiologen, een deskundige op het gebied van infectiebestrijding en een ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid. Zij moesten een flink deel van de reis per bus afleggen, omdat het vliegveld van de stad Van was gesloten vanwege hevige sneeuwval. De barre weersomstandigheden bemoeilijken het grootschalig ruimen van pluimvee.

De buurlanden van Turkije zijn ongerust. Iran sloot zaterdag de grenspost in de stad Yüksekova voor Turken die het offerfeest wilden vieren in het buurland. In Rusland raadde gezondheidsinspecteur Gennadi Onisjenko de bevolking af naar Turkije te reizen. Hij verklaarde verder dat hij artsen in Rusland en Armenië had opgeroepen verdachte ziektegevallen zo snel mogelijk te melden aan de autoriteiten.

De kritiek op de veronderstelde laksheid van de regering zwelt aan, waarbij vooral de oppositionele Republikeinse Volkspartij daar munt uit tracht te slaan. Te lang heeft de regering ontkend dat er überhaupt iets aan de hand was.

Ook toen al drie dagen bekend was dat een kind was overleden aan het H5N1-virus, beweerden de autoriteiten nog dat het om een longontsteking ging. En minister van Justitie Cemil Çiçek betichtte iedereen die aan de uitleg van de autoriteiten durfde te twijfelen van ‘grenzeloze overdrijving’.

Volgens de massakrant Hürriyet heeft de regering de zaken totaal verkeerd aangepakt. Toen de eerste gevallen van vogelgriep in Dogubeyazit bekend werden, stelde ze slechts een beperkt gebied rond de stad onder quarantaine. Wel werd een jachtverbod ingesteld in de rest van Oost-Anatolië. Pure nalatigheid, oordeelt de krant.

Volgens vader Zeki Koçyigit van de drie gestorven kinderen in Dogubeyazit dacht iedereen dat de vogelgriep voorbij was. Volgens hem was hij door niemand gewaarschuwd. Hij voegde daaraan toe dat het gebruikelijk is dat zieke vogels worden opgegeten. Het ministerie van Gezondheid heeft verklaard dat daartegen geen bezwaar bestaat, mits het vlees goed wordt doorgebakken..

Premier Tayyip Erdogan riep de bevolking op vooral geen vogels te verstoppen. Hij zei dat het een kwestie van onwetendheid is dat slecht wordt meegewerkt met de autoriteiten. Zondag werd gemeld dat vijftigduizend stuks pluimvee zijn vernietigd.

Volgens de minister van Landbouw en Plattelandszaken Mehdi Eker zijn in 10 van de 81 provincies gevallen van vogelgriep gemeld. Dat de ziekte zich nu ook in de buurt van Ankara manifesteert, is opmerkelijk. Deze streek is relatief welvarend en het komt niet vaak voor dat mensen met hun vee onder één dak verblijven.

Ofschoon vandaag het offerfeest officieel begint en Turkije tot 16 januari massaal vakantie viert, heeft het ministerie alle verloven ingetrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden