Kritiek is dodelijk in Tsjetsjenië

Moskouse activisten mijden het rijk van Kadyrov...

Van onze correspondent Arnout Brouwers

MOSKOU Er rust een vloek op wie zich in Rusland met Tsjetsjenië bezighoudt. Alleen al dit jaar zijn in Tsjetsjenië drie mensenrechtenactivisten vermoord. ‘We worden uitgeroeid’, zegt Tanja Loksjina van Human Rights Watch in een vraaggesprek met deze krant.

Loksjina is een van weinige mensenrechtenactivisten die zich nog wagen in de Kaukasusrepubliek waarover de voormalige rebel Ramzan Kadyrov de scepter zwaait.

Loksjina: ‘Het is maar een kleine groep mensen die zich bezighoudt met de mensenrechten in Tsjetsjenië, en die groep wordt steeds kleiner.’

Drie jaar geleden werd de journaliste Anna Politkovskaja voor de deur van haar Moskouse appartement doodgeschoten. Politkovskaja was een uitgesproken tegenstandster van Vladimir Poetin, destijds president, en diens zetbaas in Tsjetsjenië, Kadyrov.

Dit jaar volgde de moord op Natalja Estemirova, een vriendin van Loksjina, en op twee andere mensenrechtenactivisten in Tsjetsjenië. Ook een Moskouse advocaat die voor Tsjetsjenen opkwam, werd uit de weg geruimd.

Na de moord op Estemirova besloot de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial al haar activiteiten in Tsjetsjenië voorlopig te staken.

Volgens Loksjina tekent de reeks van moorden het klimaat van ‘volstrekte straffeloosheid’ dat in het Tsjetsjenië van Kadyrov heerst. De burgers genieten daar volgens haar ‘geen enkele bescherming’.

De internationale gemeenschap moet volgens de mensenrechtenactiviste veel harder reageren op de moorden. Temeer omdat de bedreigingen doorgaan.

‘Als we Kadyrov het voordeel van de twijfel gunnen – en dat moeten we doen – dan is hij een wel heel erg gelukkige man van wie alle vijanden vermoord worden, of het nu voormalige krijgsheren zijn of activisten.’

Loksjina is doodsbang voor wat haar laatste collega’s in het rijk van Kadyrov boven het hoofd hangt. ‘En zij zijn bang om ons, ook om mij. Het is alsof je in een gekkenhuis leeft.’

Buitenland Pagina 4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden