Krimp en bezuinigingen bedreigen kinderopvang

Crèches en buitenschoolse opvang in Noord-Oost- Nederland, Gelderland en Limburg worden met sluiting bedreigd. De vraag naar kinderopvang loopt terug, zeggen landelijke aanbieders in de sector.

null Beeld anp
Beeld anp

De afnemende vraag in de regio is het eerste teken van een landelijke krimp die de kinderopvang de komende jaren te wachten staat. 'In 2014 gaan naar verwachting 70 duizend kinderen minder naar de opvang dan nu', zegt Ed Buitenhek, die in opdracht van het Netwerk Kinderopvang vraag en aanbod in de sector in kaart heeft gebracht.

Over de eerste helft van 2011 is er een 'behoorlijke toename van kinderopvangaanbieders in financiële problemen', meldt het Waarborgfonds Kinderopvang dat garant staat voor noodlijdende organisaties. Vooral in Brabant en Limburg is de situatie zorgelijk. In een dorp of kleine stad komt een sluiting extra hard aan, omdat daar vaak geen alternatief voorhanden is.

Verzadiging van de markt
De vraag naar kinderopvang daalt onder meer door verzadiging van de markt. Circa 61 procent van alle kinderen tussen de 0 en 4 jaar bezoekt nu een vorm van kinderopvang. Dat komt ongeveer overeen met het percentage werkende moeders (71 procent).

Ook aangekondigde bezuinigingen werpen hun schaduw vooruit. Vanaf 2012 krijgen ouders minder kinderopvangtoeslag. Ze wijken daarom vaker uit naar gratis alternatieven zoals grootouders of vrienden. 'Jonge ouders die op het punt stonden om hun kind naar de opvang te brengen, aarzelen nu of dat wel een verstandig idee is', zegt Ringens. 'De bezuinigingen gaan pas volgend jaar in, dus we zijn verrast dat die veranderingen al zichtbaar zijn.'

De kinderopvangbranche houdt het hart vast voor volgend jaar en 2013, als de bezuinigingen daadwerkelijk van kracht worden. 'Dat zal leiden tot meer ouders die afzien van opvang', zegt Frans Vinke van Humanitas Kinderopvang.

Minder grote problemen
In de Randstad zijn de problemen minder groot dan in de regio. Toch is ook daar de groei eruit, zegt Pico Kuiper, directeur van Kinderopvang Nederland. 'In Amsterdam-Zuidoost hebben wij een kinderdagverblijf waarover we ons zorgen maken. Ouders met een laag inkomen brengen hun kinderen liever naar opa en oma dan naar de opvang.'

Aanbieders van kinderopvang reageren met een verhoging van de tarieven. Het inkrimpen en sluiten van vestigingen wil men vermijden, maar valt niet uit te sluiten. 'We moeten keuzes gaan maken', zegt Kuiper. 'Je wilt proberen je capaciteit te behouden, maar soms moeten we toch groepen samenvoegen.'

Estro, de grootste aanbieder van kinderopvang in Nederland, probeert zich te onderscheiden door zwemles aan te bieden in de buitenschoolse opvang en warme maaltijden te serveren. 'Voor de marktwerking is het positief', zegt een woordvoerder. 'Wachtlijsten worden korter en ouders hebben veel meer keuze.'

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden