Krasnapolsky houdt nieuwe aandelen vast

Krasnapolsky heeft zijn emissie van 155 miljoen gulden aan aandelen uitgesteld. De uitgifte van nieuwe aandelen stond op het programma om de overname van Golden Tulip verder te financieren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Voor dat medeleven werd het horecaconcern gisteren ruim beloond, want de koers liep met 13,7 procent op tot 164,90 gulden. De laatste weken was het aandeel gedaald van 210 gulden op 10 augustus tot 145 gulden op het moment dat het bedrijf het uitstel bekend maakte, gisterochtend.

Volgens de woordvoerster van Krasnapolsky is het niet in de eerste plaats de koers die het uitstel nodig maakt: 'Het zijn de nervositeit van de belegger en de beweeglijkheid van de koersen die de ongunstige marktomstandigheden creëren.'

Maar een lage beurskoers heeft natuurlijk wel invloed. Krasnapolsky wilde 155 miljoen gulden ophalen en bij een lagere koers zijn daarvoor meer aandelen nodig dan bij een hogere koers. Voor de zittende aandeelhouders zou dat betekenen dat de winst meer zou verwateren en dat lijkt de hotelketen de belegger niet te willen aandoen.

Krasnapolsky heeft het geld nodig om de voormalige aandeelhouders van Golden Tulip te betalen. Die keten werd eind juni overgenomen voor 320 miljoen gulden: 165 miljoen gulden in de vorm van aandelen, die toen ruim 99 gulden per stuk waard waren, en 155 miljoen gulden contant. Dat laatste bedrag is formeel al overgemaakt, maar is, eveneens formeel, direct weer teruggestort als renteloze lening.

Om die lening af te lossen was de emissie gepland. Hoe die aflossing nu moet plaatsvinden is 'onderwerp van studie'. De alternatieven zijn echter beperkt. Meest voor de hand ligt dat Krasnapolsky simpelweg wacht tot de marktomstandigheden gunstiger zijn. Een tweede mogelijkheid is onderhandse plaatsing van de nieuwe aandelen, maar dan moet er eerst een prospectus worden opgesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden