Koude karnemelksesoep met citroen en biscotti


Ingrediënten


Voor 4 personen
Voor de biscotti:
250 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
50 gram fijne kristalsuiker
1 eetlepel geraspte schil van een citroen
125 gram koude boter, in blokjes
1/2 losgeroerd ei
1/2 dl volle melk
Voor de soep:
1 vanillestokje
3 biologische eieren
6 eetlepels fijne kristalsuiker
sap van 1/2 citroen
2 eetlepels geraspte citroenschil
1,5 liter biologische karnemelk
1 biologische citroen


Het is goed eten in Denemarken, Noorwegen en Zweden. Veel vis, veel biologische producten en voor wie daar nog aan zou twijfelen: volop verse groenten.

Trina Hahnemann, vooraanstaand tv-kok in Denemarken, heeft tal van hedendaagse gerechten - per maand - gevat in Het Scandinavisch kookboek, smaken en sferen uit het Noorden (Fontaine Uitgevers, 27.90 euro). Een gerecht dat menige Deen aan zijn jeugd doet denken: Kærnemælkskoldskål, Koude karnemelksesoep met citroen en biscotti.

Maak eerst de biscotti; ze zijn in een luchtdicht afsluitbare trommel enkele weken houdbaar.

Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom en voeg de suiker en de geraspte citroenschil toe. Wrijf met de vingertoppen de boter door het mengsel tot een kruimelig mengsel ontstaat. Roer het ei en de melk erdoor, zodat een deeg ontstaat.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht door tot een langde, dunne rol. Snijd deze in stukjes en vorm hiervan balletjes ter grootte van een walnoot. Leg de balletjes op twee met bakpapier beklede bakplaten en bak ze in 7 minuten gaar.

Haal de koekjes uit de oven en snijd ze terwijl ze nog warm zijn door midden. Leg de halve koekjes op de bakplaten en bak ze 20 minuten.

Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een trommel.

Maak de soep: snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Klop de dooiers, de suiker en het vanillemerg tot een licht en romig mengsel. Voeg het sap en de geraspte schil van de citroen en de karnemelk toe. Zet de soep 1 uur in de koelkast.

Snijd de hele citroen in schijfjes en voeg ze vlak voor het opdienen aan de soep toe. Verkruimel aan tafel de biscotti boven de soep en serveer 'm direct.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden