Korthals weigert gratie aan Ferdi E.

Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Ahold-topman Gerrit-Jan Heijn in 1987, krijgt geen gratie van minister Korthals van Justitie....

Van onze verslaggever

Na eenderde van zijn straf in de gevangenis te hebben uitgezeten, is hij in 1995 overgeplaatst naar de tbs-kliniek Van Mesdag in Groningen. Daar is hij drie jaar behandeld. Sinds 1998 zit hij weer in de gevangenis. Gedragsdeskundigen hebben een positief advies gegeven over het gratieverzoek.

Korthals volgt evenwel de negatieve adviezen van de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie. Die zijn niet openbaar. Het gebruikelijke argument van de rechter en de officier van justitie is dat de rechtsorde te zeer geschokt is geweest. Ferdi E. is veroordeeld voor moord, ontvoering en oplichting.

E. ontvoerde Heijn in 1987, vermoorde hem een week later maar probeerde de familie nog af te persen. De publieke opinie was indertijd zeer geschokt toen E. Heijns pink naar de familie stuurde.

Ferdi E. komt automatisch op vrije voeten als hij tweederde van zijn straf erop heeft zitten. Dat is in augustus volgend jaar. Advocaat Anker vindt het redelijk dat E. na een geslaagde tbs-behandeling niet meer naar de gevangenis hoeft. Daarom diende hij vorig jaar augustus een gratieverzoek in. Beide partijen bekijken nog wel in hoeverre proefverloven en elektronisch huisarrest tot de mogelijkheden behoren.

Gratieverzoeken worden gehonoreerd als er nieuwe feiten bekend zijn, of als het uitzitten van de straf niet meer in overeenstemming is met de strafrechtstoepassing.

Ongeveer een kwart van de gratieverzoeken om de resterende straf niet uit te zitten, wordt ingewilligd. In 1998 waren dat er 502.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden