Korte setjes maken eindstrijd langduriger

Een serie van zeven, daar draait een beetje topdriebander zijn hand niet voor om. In de competitie wordt nog ouderwets gestopt bij vijftig punten, in de wereldbeker zijn er sets die over vijftien caramboles gaan....

'Het maakt de partijen flitsender, er zit meer tempo in', zegt Ludo Dielis, de grote man achter het driedaagse Metropole Diamond Trophy toernooi in het Hilton Hotel. En hij kan het weten. In zijn lange loopbaan als biljarter heeft hij vele titels behaald. Erkenning voor die fabuleuze prestaties is er maar mondjesmaat geweest. Dielis (55) had namelijk één groot nadeel, of zoals hij het zelf uitdrukt: 'Ik leefde in het land van Raymond Ceulemans.'

Zenuwachtig loopt Dielis donderdagmiddag voor de eindstrijd van 'zijn' toernooi, tussen Dick Jaspers en Semih Sayginer, in de prachtige speelzaal rond. Hij verschuift tafels en verzet hier en daar een stoel. 'Weet je dat ik nerveuzer ben dan in de tijd dat ik zelf een toppartij afwerkte', zegt hij. 'Ik weet heel goed wat een topspeler verlangt. Alles moet perfect zijn.

'Die zeven punten voor een set heb ik in 1995 bedacht. Dit toernooi is mijn baby. Langzaam wordt het kind groot. Dit is zijn vijfde verjaardag, eindelijk begint ook de tv belangstelling te tonen. Omdat het product zo goed is, denk ik. Dit willen de mensen zien. De zaal is drie dagen uitverkocht geweest. Er gaan 350 mensen in. Ik heb heel wat keren nee moeten verkopen als om kaartjes werd gevraagd. Ik zou hier graag een klassieker van willen maken. Dat zou toch mooi zijn, een klassieker georganiseerd door een uitbollende ex-speler, die als organisator op nul is begonnen.'

Dielis heeft de topacht van de wereld in het luxueuze hotel aan de Groenplaats verzameld. 'Want wie is geínteresseerd in de nummer 62 van de wereldranglijst?' Behalve tweevoudig wereldbekerwinnaar Jaspers en de Turkse tovenaar Sayginer zijn Frédéric Caudron, de Belg die al drie maal won in Antwerpen maar dit jaar in de eerste ronde kansloos was tegen Sayginer, en natuurlijk Ceulemans, Blomdahl en Sang Lee van de partij. Plus de nieuwe sterren Nelin en Sanchez.

Op de slotdag zijn alleen Jaspers, die op weg naar de eindstrijd zijn clubgenoot Nelin (4-1) en Ceulemans (4-2) uitschakelt, en Sayginer, in de tweede ronde te sterk voor Sang Lee (4-1), nog over.

De Brabander en de Turk voeren donderdagavond een tactisch steekspel op. Met Sayginer nipt als winnaar, 6-4. Maar de partij heeft wel bijna drie uur geduurd. En dat kan nooit Dielis' bedoeling zijn geweest.

De spanning houdt beide biljarters in de greep. Zij scoren maar moeizaam. Logisch, want de hoofdprijs is lang niet mis, elfduizend gulden. Sayginer mag bovendien een nieuwe wisseltrofee in ontvangst nemen, ontworpen door de Brugse juwelier Peter Quijo. Een keu van geel goud, bezet met diamantjes, met drie ballen vol robijntjes en saffieren. Geschatte waarde: tachtigduizend gulden. Nog twee keer moet Sayginer het toernooi winnen, dan is dit pronkjuweel van hem.

Maar bij de prijsuitreiking, donderdagavond laat, valt zelfs deze schittering in het niet bij de glinstering in de ogen van een tevreden organisator, Ludo Dielis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.