Koreaanse 'stoottroepen' bij WTO-top

Op de WTO-top in Hongkong worden nieuwe spelregels vastgesteld voor de wereldhandel. Maar rijke Koreaanse rijstboeren willen niets weten van liberalisering....

Ze dragen allemaal hetzelfde uniform, marcheren in strakkeformatie, steken als één man de vuisten omhoog bij hunfanatiek geroepen leus 'Down WTO!' Ze hebben een groteritmesectie met dreigende trommels, een eigen ordedienst, degrootste spandoeken en zelfs een eigen cateringtruck.

Welkom in de gelederen van de KPL, de Koreaanse Boerenliga,met bijna tweeduizend man de grootste delegatie actievoerders opde wereldhandelstop in Hongkong. Ze zijn de rijkste rijstboerenvan Azië en fel gekant tegen vrije handel in rijst, omdat diehun traditioneel beschermde goede levensstandaard bedreigt.

De Zuid-Koreanen gaven dinsdag hun militante visitekaartjeaf bij de opening van de WTO-top. Terwijl binnen in hetconferentiecentrum WTO-chef Pascal Lamy het startschot gaf voornieuwe onderhandelingen over de spelregels van de wereldhandel,en de Europese Unie en de Verenigde Staten zover probeerde tekrijgen dat zij de miljardensubsidies aan hun boeren afschaffen,domineerde buiten de goed geoliede actiemachine van de KPL hetbeeld.

Zuid-Korea verbouwt, samen met Japan, de duurste rijst vanAzië. Een kilo rijst kost daardoor in de winkel in Seoul zevenkeer zoveel als in India of Thailand. Volgend jaar wil deKoreaanse regering voor het eerst meer goedkope importrijsttoelaten, omdat een overgangsperiode van tien jaar, afgesprokenop de WTO-ronde in Uruguay van 1995, afloopt.

De boeren willen nu inkomenssteun, en ze hebben eerdergetoond bereid te zijn tot desperate acties om hun eisen krachtbij te zetten. Op de vorige WTO-top in de Mexicaanse badplaatsCancun stak een van hen, de aan de landbouwuniversiteitafgestudeerde Lee Kyung Hae, zichzelf uit protest dood. InZuid-Korea waren de afgelopen maanden nog twee van dergelijkerituele zelfmoorden.

In Hongkong stellen de Koreanen dinsdag vooral de zenuwen vande politie op de proef. Het gebeurt aan het slot van eendemonstratieve optocht van de in totaal ongeveer vijfduizendactievoerders die naar deze WTO-top zijn afgereisd - dit keervooral veel Aziaten en, opvallend, bijna geen radicale westerseantiglobalisten.

Bij het hermetisch afgegrendelde congrescentrum waar dezesduizend afgevaardigden van 149 WTO-landen vergaderen,springen ongeveer honderd rijstboeren het water in, veilig gehuldin oranje zwemvesten.

Het blijft bij een poging. Al snel omcirkelen tientallenpolitieboten de Koreaanse zwemploeg, en na een uur klimt delaatste rijstboer verkleumd weer op de kade. Bij het hek zet depolitie een paar keer pepperspray in, waarna de menigteterugdeinst.

Het mag de sfeer niet bederven. Tevreden, met applaus, wordende zwemmers en de duwers door de achterhoede verwelkomd. Eind vande week, als de top ten einde loopt, komen we terug, belooft eenKPL-leider per luidspreker even later.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden