KOOKBOEKEN

1 Heston Blumenthal: Op zoek naar perfectie.Good Cook Publishing. euro 39,95. ISBN 978 90 7319 149 5...

2 Claudia Roden: Duizend-en-één-smaken. Fontaine. euro 29,90. ISBN 978 90 5956 204 2.

3 Mario Ridder: Mario & Ik. Tirion. euro 25. ISBN 978 90 4391 126 9.

4 Simone and Inés Ortega: 1080 recipes. Phaidon Press Limited London. euro 39,95.ISBN 978 0 7148 4783 2.

5 Eke Mariën & Jan Groenewold: Cook & chemist. Karakter. euro 22,50. ISBN 978 90 611 2915 8.

6 Filip Verheyden, Eddie Niesten: De Keuken van ons Moeder. Homarus. euro 29,95. ISBN 978 90 7769 566 1.

7 Pauline & Luke Nguyen, Mark Jensen: Geheimen van de Rode Lantaarn. Terra. euro 29,95. ISBN 978 90 5897 767 0.

8 De Smaak van Verlangen - Droomrecepten en verhalen uit bezet Nederlands-Indië. Idefiks i.s.m. Artemis BV. euro 24,90. ISBN978 90 77075 36 4.

9 Ko Sliggers, Andrea Stultiens, Diny Schouten: Sus Domesticus, Het varken op tafel. Mets en Schilt. euro 29,90.ISBN 978 90 5330 574 4.

10 Marco Pierre White: White Heat. Octopus Publishing Group Ltd. euro 25,95. ISBN 978 1 8453 3410 9.

In een serie BBC-programma’s was Heston Blumenthal, de aanvoerder van de moleculaire keuken, op zoek naar perfectie. De perfect gebraden kip, ultieme spaghetti bolognese, Schwarzwälder kirsch taart, etc. Die vermakelijke zoektocht is vastgelegd in een boek waarin hij onder meer vertelt hoe hij een kip zes uur pekelt, blancheert, een nacht laat drogen, langzaam gaart in de oven en knapperig bakt op belachelijk hoog vuur.

Zijn Hollandse evenknie zijn Eke Mariën en Jan Groenewold die in Cook & Chemist uitleggen hoe je biefstuk bakt en pasta kookt. Een boek waardoor je koken beter begrijpt.

Er zijn dit jaar mooie kookleesboeken verschenen. De Smaak van Verlangen wisselt verhalen uit bezet Nederlands-Indië af met recepten waarover vrouwen in interneringskampen fantaseerden. In Geheimen van de Rode Lantaarn is het vluchtverhaal van een Vietnamese familie verweven met gerechten die ze in hun restaurant in Australië serveren.

De Keuken van ons Moeder portretteert Belgische moeders met hun thuisrecepten, Sus Domesticus vertelt het (beeld)verhaal van twee varkens die worden grootgebracht, geslacht en tot worst verwerkt.

Wie vooral een boek zoekt om uit te koken kan terecht bij 1080 recipes, het Spaanse basiskookboek dat in het Engels is vertaald of bij onze eigen topkok Mario Ridder. En Claudia Roden blijft altijd goed.

Mac van Dinther

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden