Koksmutsen, sterren en trosjes

Gidsen, het worden er elk jaar meer. Behalve een gids met sterren (Michelin), koksmutsen (Gault Millau) of een ranglijst (Lekker) zijn er ook die je leiden naar de ‘culinaire hotspots’ van Nederland (Special Bite), naar tenten met de beste wijnkaart (Grootspraak) of de mooiste kunst aan de muur (Dé Restaurantgids...

De rest
Wie kunst belangrijker vindt dan eten is wellicht gediend van Dé Restaurantgids voor kunstliefhebbers (euro 12,50). Twee ‘kunstkenners’ selecteerden restaurants met de mooiste kunst. Een galerie in huis leverde extra punten op. Zo ontstond een gidsje op met 170 kunstzinnige restaurants.

De stukjes zijn wel erg summier. Van een tekst als ‘de link met het Caribische gebied is zichtbaar in schilderijen en objecten die bijdragen aan een warme en relaxte sfeer’ word je als kunstliefhebber ook niet wijzer. Voor de keuken zijn ‘dagvers’, ‘puur’, ‘eigentijds’ danwel ‘klassiek’ de steekwoorden. Intrigerend is Villa Ruimzicht in Doetinchem, dat wordt geroemd om haar ‘bekroonde toiletgroep’. Geen idee waarom.

‘De énige restaurantgids voor wijnliefhebbers’ suggereert dat ander gidsen er niets aan doen. Dat is overdreven. Lekker en Gault Millau bevat uitvoerige beschrijvingen van het gedronkene. Maar Grootspraak (euro12,50) deelt als enige gids behalve punten ook druiventrosjes uit. Eén trosje betekent ‘Wijnkaart kan beter’, vijf is top. Gidsje op binnenzakformaat met 450 restaurants op 320 pagina’s: elk moet het doen met een paar regels. Handig: een lijstje van restaurants dat ook open is op maandag.

Winnaars & verliezers
De winnaar van dit jaar is ongetwijfeld François Geurds van restaurant Ivy in Rotterdam. Nog geen jaar bezig maar van niets op 20 in Lekker, een ster van Michelin en Belofte van het Jaar in Gault Millau.

Winnaar is ook Sergio Herman die in alle gidsen aan de top staat. De verliezers zijn Jannis Brevet (Inter Scaldes, Kruiningen) en Hans van Wolde (Beluga, Maastricht). Niet omdat ze iets kwijtraakten, maar omdat ze iets niet kregen wat ze fel begeerden: een derde ster.

Lekkerste gerecht
‘Neem het kommetje met gelei van gemberbier, erin gambatartaar en gebakken gamba, bedekt met gemberschuim, een eetbaar bloemblaadje en een krokante gamba-chip. Een waar kunstwerkje van verschillende smaakstructuren en een verfijnde combi van zoet, zilt en het pittige van gember.’ (Gault Millau smult van Ivy in Rotterdam).

Vieste gerecht
Zalm met ananas. ‘Het is veruit de meest bedroevende combinatie die we dit jaar tegenkomen’, schrijft Lekker mismoedig. De rapporteurs krijgen het voorgezet in restaurant Prins Heerlijck in Beetsterzwaag, waar wel meer niet klopt. Zoals een ‘smoezelige’ menukaart, veel te zoete gerechten en Sky Radio uit de boxen. ‘Gelukkig zijn de jodenhaas en het duo van wild zwijn onberispelijk.’ Prins Heerlijck krijgt een ‘laatste waarschuwing’.

Mooiste citaat
‘Ik heb het al zo vaak gegeten, maar elke keer als ik die zachte, lichtzoete smaak proef, denk ik weer: dit is het summum. Niet alleen qua smaak en mondbeleving, maar ook qua structuur en finesse. Zelfs als je een langoustine puur eet, is het alsof je een mentaal orgasme krijgt.’ (Topchef Sergio Herman van restaurant Oud Sluis droomt zich af in Lekker).

De beste
De beste restaurants (Michelin, Lekker, GM en Special Bite gecombineerd):

1. Oud Sluis (Sluis)

2. Librije (Zwolle)

3. Beluga (Maastricht)

4. De Leest (Vaassen)

5. Inter Scaldes (Kruiningen)

6. De Zwethheul (Schipluiden)

7. La Rive (Amsterdam)

8. De Bokkedoorns (Overveen)

9. Cordial (Oss)

10. Parkheuvel (Rotterdam)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden