Kok: hulp in ruil voor VN-soldaten

Premier Kok heeft gisteren voorgesteld Afrikaanse landen die aan vredesoperaties in een regio deelnemen extra schuldenverlichting te geven. Kok opperde het voorstel tijdens een speciale zitting van de Veiligheidsraad over het voorkomen van conflicten in Afrika....

Er zijn volgens Kok wel landen die troepen zouden willen bijdragen, maar die er domweg geen geld voor hebben. Door schuldenverlichting en extra steun te verlenen, komt er voor die landen geld vrij om het sturen van vredestroepen te financieren.

Volgens Kok is Nederland niet van plan deelname aan VN-operaties als voorwaarde te stellen voor het kwijtschelden van een deel van de schulden. 'Ik geloof niet dat Nederland er een aparte voorwaarde van moet maken', aldus de premier. 'Ook al zouden landen niet in staat zijn deel te nemen aan vredesoperaties, dan moet het brandende probleem van de schuldenlast toch worden opgelost', zei Kok.

Het mechanisme biedt tegelijkertijd een oplossing voor het probleem dat er bij verscheidene westerse landen weinig animo blijkt te bestaan om vredestroepen naar Afrika te sturen.

Maar een Nederlandse diplomaat in New York hamerde erop dat het voorstel niet bedoeld is om de westerse landen van die last te ontslaan.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties hield de Veiligheidsraad voor dat veel Afrikaanse landen vinden dat de leden van de Veiligheidsraad 'ongevoelig' zijn voor hun problemen. Hij wees erop dat de Veiligheidsraad wel actie heeft genomen door troepen te sturen naar Kosovo en Oost-Timor, maar dat er aarzeling bestaat om troepen naar conflictgebieden in Afrika te sturen.

Annan stelde de Veiligheidsraad deze week voor een troepenmacht van zesduizend man naar Sierra Leone te sturen en een beperkt aantal verbindingsofficieren naar Congo af te vaardigen om toezicht te houden op het bestand daar. 'Sierra Leone en Congo hebben meer nodig dan humanitaire hulp', zei Annan. Volgens hem is het voor de geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad van groot belang dat het 'eerlijk en consistent' te werk gaat bij de vredesoperaties, ongeacht het gebied.

Premier Kok vond ook dat de Veiligheidsraad 'evenveel vastberadenheid' aan de dag moet leggen bij het oplossen van conflicten in Afrika als zij bij Kosovo en Oost-Timor heeft gedaan. Hij erkende dat sommige bloedige conflicten in Afrika, zoals tussen Eritrea en Ethiopië, 'vergeten oorlogen' dreigen te worden. 'Het is nodig om dat gebrek aan evenwicht te herstellen en onze politieke aandacht op deze oorlogen en hun ontelbare slachtoffers te richten', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden