Kohl houdt zich opnieuw bezig met fondsenwerving

Elke ochtend verlaat Helmut Kohl zijn huis in Dahlem, snauwt een paar woorden naar de wachtende cameraploegen, en wringt zijn imposante gestalte in de dienstauto....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Wat doet Kohl daar de hele dag? Op de zttingen van de bondsdag verschijnt hij niet meer, wat hem al veel boetes heeft opgeleverd. Volgens zijn oude strijdmakker Waigel moet Kohl een 'grenzeloze eenzaamheid dragen'.

Critici zeggen dat de ex-kanselier achter de telefoon nog steeds probeert in te grijpen in de gang van zaken in de CDU. Kohl zelf zegt dat hij al zijn tijd besteedt aan het voorbereiden van zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie, die moet vaststellen of zijn regering destijds omkoopbaar was.

Nu is echter de aap uit de mouw gekomen: Kohl zamelt sinds het begin van dit jaar weer geld in. Hij is van plan zes miljoen mark bijeen te brengen, het bedrag dat de CDU als boete moet betalen voor de twee miljoen waarvan de oud-kanselier nog steeds de herkomst niet wil noemen. Kohl heeft het bericht indirect bevestigd.

De donateurs, afkomstig uit het bedrijfsleven, maar ook van uitgeverijen en mediabedrijven, zouden andere zijn dan vorige keer en hun geld rechtstreeks aan de partij willen geven, met bekendmaking van hun identiteit. Volgens de krant Bild heeft Kohl de zes miljoen zelfs al bijeen.

Zijn betrekkingen in het Duitse bedrijfsleven hebben het zwart-geldschandaal kennelijk overleefd. Zijn feodale opvatting van politiek en staat ook: terwijl hij voortgaat zijn erewoord boven de wet te stellen, maakt hij de schade goed met precies dezelfde achterkamertjescontacten die zijn partij zoveel moeilijkheden hebben gebracht.

Hoe de wereld ook verandert, in het kantoortje op de vierde verdieping leeft het systeem-Kohl gewoon door. En heeft meer succes dan de vernieuwde CDU, die op haar solidariteits rekening nog maar één ton heeft ontvangen.

De CDU-leiders zijn in verlegenheid gebracht. Het geld is zeer welkom, want de partij zit diep in de schulden. Maar gevreesd moet worden voor het politieke effect. Eerste reactie van de SDP: 'Daar duikt de oude Kohl weer op, die denkt dat je met geld alles kunt doen.' De FDP: 'In een republiek bestaat geen handel in aflaten.' Kohl zou zich willen vrijwaren van schadeclaims door de partij.

De CDU-reactie is daarom voorzichtig. Penningmeester vindt 'iedere wettige bijdrage welkom'. Maar secrataris-generaal Merkel zei dat het 'natuurlijk wel normale donaties moeten zijn'. Tussen de CDU en Kohl 'blijft een dissonant'. De nieuwe fractievoorzitter Merz stelde, dat 'het verlies aan vertrouwen in de CDU hiermee nog niet is goedgemaakt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden