Köfte

Köfte is het Turkse woord voor gehaktballetjes, maar onder de naam köfte vind je gehaktgerechten op de Balkan, Griekenland en het hele Midden-Oosten, al dan niet in de vorm van balletjes of spiesjes....

Henk Müller

Voor vier personen zijn nodig: 50 g pijnboompitten; 50 g krenten; een eetlepel boter; 750 g kalfsgehakt; 2 sneetjes witbrood zonder korst; 5 eierdooiers; 4 eetlepels gedroogd broodkruim of paneermeel; 75 g geraspte gruyére; peper; zout; 6 eetlepels bloem; zonnebloemolie.

Smelt de boter in een steelpan en bak de pijnboompitten daarin lichtbruin. Haal de pan van het vuur en roer de krenten erdoor. Week de sneetjes witbrood in water en knijp ze daarna goed uit. Meng dan in een kom het kalfsgehakt, witbrood, broodkruim, geraspte kaas, 2 eierdooiers door elkaar met peper en zout naar smaak.

Kneed van het geheel een stevig mengsel. Vorm er dan ballen van, ongeveer ter grootte van een ei. Maak in het midden van de ballen een kuiltje en doe er wat pijnboompitten en krenten in. Maak het gehakt weer dicht. Klop de rest van de eierdooiers los en haal het gehakt er door heen. Vervolgens door de bloem halen. Eventueel meer bloem er bij doen.

Verhit de zonnebloemolie en bak de ballen bruin in de hete olie. Regelmatig omkeren. De ballen kunnen ook gefrituurd worden in een frituurpan. Bij de Perzische köfte past aardappelpuree goed. Nodig zijn een kilo aardappelen, wat melk een eierdooier en boter, zout, peper wat nootmuskaat en wat peterselie ter garnering.

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet het water af en maak met de eierdooier, melk, boter, peper, zout en nootmuskaat een stevige puree van met een mixer. Leg de köfte in het midden van een schaal en schep de puree er omheen. Strooi wat peterselie over de köfte.

Populair bij Libanese immigranten in de VS en West-Europa is Kofta bi siniyeh, beter bekend als Armeens gehakt. Nodig zijn dezelfde hoeveelheden voor aardappels, gehakt, peterselie en pijnboompitten als in het recpt hierboven. Verder zijn nodig: een paar eetlepels boter; 1 gesnipperde ui; 2 eieren; wat munt; een theelepel piment; tomatenpuree en ter garnering een in ringen gesneden gele en rode paprika en wat citroenpartjes. Kook de aardappelen, pureer ze met de ui, doe het gehakt erbij en meng goed. Dan eieren, kruiden, zout en peper erbij. Rooster de pijnboompitten.

Draai ballen van het gehakt, maak er dan een platte rechthoek van en leg wat pijnboompitten in het midden. Rol het vlees tot een worstje. Verwarm de oven voor op 180 C. Leg de worstjes op een ingevette bakplaat. Smelt de boter in een pannetje, doe er de tomatenpuree bij. Bedek het vlees met de saus en bak het in ongeveer 50 minuten gaar. Serveer ze me de ringetjes paprika, citroen en een salade.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden