Koffieyoghurt


Ingrediënten


Voor 1 persoon
Volle yoghurt
Per persoon: oploskoffie voor vier kopjes koffie aangelengd met slechts 50 ml water
Suiker of zoetstof


De auto op de handrem zetten als je zelf al buiten het voertuig staat... da's niet handig. Helemaal niet als je 80-plus bent. Dan val je. En dan breek je je heup.

Maar goed dat de Volkskok thuis al aan het experimenteren was voor de hoe-maak-ik-thuis-de-yoghurt-met-koffie-smaak die in Oostenrijk en Italië in elke supermarkt in de schappen staat, maar waar hier niet aan te komen is. Yoghurt, altijd goed voor de botten, denken we nu maar. Tegen de tijd dat de 80-plusser weer als vanouds op de been is, is de receptuur vervolmaakt.

Koffieyoghurt is zo lekker dat we altijd zo veel mogelijk voorraad mee naar huis slepen en zo een paar dagen na de vakantie nog vrolijk koffieyoghurt smikkelen voor ontbijten, lunchen en als toetje. Want als we door de voorraad heen zijn moeten we weer een jaar wachten. Afzien is dat.

De keuken lijkt nog net geen laboratorium met reageerbuisjes. Een kopje koffie gezet met de senseo. Een kopje koffie gezet met de percolator. Een kopje koffie gezet met oploskoffie (ooit ruimhartig ingeslagen voor de tiramisu). Een kopje koffie gezet met een dubbele hoeveelheid oploskoffie (idem).

Het lijkt een beetje omslachtig: op tig manieren koffiezetten en die niet alleen laten afkoelen, maar vervolgens in de koelkast goed koud laten worden.

En daar hebben ze gezelschap van pakken magere yoghurt, volle yoghurt, Griekse vetvrije yoghurt en kwark.

Op het aanrecht belanden de yoghurtsoorten in schaaltjes. De koffie staat keurig in de rij zoals ze zijn gezet. De suikerpot en de fles zoetstof staan voor het grijpen.

Scheutje voor scheutje verdwijnt het eerste kopje koffie in de yoghurt. Het ziet er qua kleur veelbelovend uit: de yoghurt doet qua koffiekleur niet onder voor de Italiaanse en Oostenrijkse variant. Maar de smaak blijft slapjes. Die verbetert uiteindelijk wel, maar dat gaat ten koste van de textuur van de yoghurt: die wordt bijna waterig. En dan is de romigheid verdwenen. Zonde!

Het beste resultaat geeft uiteindelijk een half kopje espresso gemaakt van vier (!) zakjes oploskoffie. Over smaak valt niet te twisten, maar de yoghurt die 't met de koffie het beste deed, bleek de Griekse yoghurt. Zonder vet, en toch romig.

En hoe liep het af met de suiker? In de proefkeuken bleek die het beste in de rol van finishing touch: breng het bakje yoghurtkoffie al proevend op smaak met suiker of - desgewenst - zoetstof.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden