‘Koester de mensen zoals ze zijn’

Het geloof is vaak ver te zoeken in de grote steden met al hun problemen, maar de katholieke kerk moet dáár juist durven evangeliseren....

Zij aan zij zitten een tiener met op zijn T-shirt Jesus is number 1 in my life en een monnik met een bruine pij op klapstoeltjes. Met zeker tweeduizend andere gelovigen luisteren ze in de Nationale Basiliek van het Heilig Hart, in de Brusselse gemeente Koekelberg, naar Timothy Radcliffe.

‘Hoe moet de rooms-katholieke kerk het goede nieuws aan jongeren in de steden brengen?’, vraagt de geestelijke, die van 1992 tot 2001 algemeen overste was van de orde van de Dominicanen. ‘We komen het geloof niet brengen, God ís er immers al. Maar we moeten ze opzoeken in hun wereld. In hun chatrooms en blogs op internet, bij grote evenementen. De Dominicanen hebben de voetbalclub Juventus gesticht, maar waar was de kerk tijdens het WK voetbal?'

Radcliffe laat een stilte vallen in ’s werelds grootste art deco-gebouw, de op drie na grootste kerk ter wereld. ‘Als we het evangelie willen uitdragen, moeten we mensen durven opzoeken op plaatsen die we niet controleren, naar mensen gaan wiens normen we niet altijd delen. Koester de mensen zoals ze zijn.’

Na Wenen, Parijs en Lissabon in de afgelopen jaren, is Brussel deze week van Allerheiligen (woensdag) en Allerzielen (vandaag) het middelpunt van een grote conferentie van de rooms-katholieke kerk over evangelisering in de stad.

Het oorspronkelijke idee kwam van kardinaal Lustiger, de aartsbisschop van Parijs. Hij redeneerde dat het christendom vanaf de 1ste eeuw na Christus groeide vanuit de steden. Juist in de steden is het geloof tegenwoordig vaak het verst te zoeken. Maar omdat de problemen er ook het grootst zijn, liggen juist daar de meeste kansen om mensen weer tot het geloof te brengen.

'Deze manifestatie is een hart onder de riem voor de christenen in Brussel en andere grote steden, die overal actief zijn maar het vaak niet eens van elkaar weten', zegt Godfried Danneels, als aartsbisschop van Mechelen en Brussel de gastheer van deze week. De katholieke kerk moet volgens hem samenwerken ‘met alle christenen, met alle godsdiensten en met alle mensen van goede wil’.

In Brussel komen drieduizend bisschoppen, priesters, zusters en leken uit heel Europa en zelfs Canada en Australië, samen voor lezingen, workshops en gebeden. Tolken vertalen de sprekers in zes talen, waaronder Portugees en Hongaars. Naast de congresgangers worden nog eens honderdduizend bezoekers verwacht voor jongerenmanifestaties, concerten en heilige missen.

Vanuit de Koekelberg-basiliek, het centrale punt van de Allerheiligen 2006-conferentie, waaieren de deelnemers elke dag uit door heel Brussel. Ze zijn herkenbaar aan de sjaaltjes en paarse schoudertassen die ze van de organisatoren hebben gekregen. ‘Kom en Zie...’, luidt de opdruk in drie talen, een citaat uit het evangelie van Johannes. De tekst hing al maanden op banieren aan de Brusselse kerken.

Preken voor eigen parochie is een ding, anderen overtuigen van de liefde van God is twee. Radcliffe houdt zijn gehoor voor dat de jeugd zijn identiteit zoekt in merken als Nike, Levi’s en Coca-Cola, en nog altijd veel waarde hecht aan vriendschappen en familie. Jongeren wijzen het geloof niet af, benadrukt Radcliffe, maar ze leven van dag tot dag.

‘Hij vertelde het heel goed’, zegt na afloop de jongen met het Jezus-shirt, een Hongaar. ‘Hij zei dat de kerk in de ogen van ongelovigen te veel verbiedt. Gij zult niet dit, gij zult niet dat. We moeten een positiever verhaal brengen.’

‘Hij legde ons ook uit dat de kerk te veel vrees heeft om te zeggen wat we echt geloven', vult zijn buurman, de monnik, aan. ‘Het is niet altijd gemakkelijk om de waarheid van de Bijbel te brengen, want het internet is een supermarkt van waarheden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden