KNVB in actie tegen ronselen jeugdtalent

Voetbalbond zint op boetes en beperkingen...

Van onze verslaggever Willem Vissers

Amsterdam De KNVB gaat hard optreden tegen profclubs die kinderen jonger dan 10 jaar werven voor hun jeugdopleiding. De voetbalbond overweegt de clubs een forse boete te geven. In Engeland bedraagt die 10 duizend euro.

Ook kan de bond de clubs verbieden in de overschrijvingstermijn meer spelertjes aan te trekken. De KNVB wil tevens dat clubs als Ajax of Feyenoord alleen nog F- en E-spelers opnemen die in de buurt wonen. Er wordt gesproken over een straal van 15 kilometer. Tweedejaars E-spelers mogen al geregeld meetrainen bij profclubs.

Op 8 april vergadert de adviescommissie technische zaken van de KNVB over de voorstellen. De uiteenlopende structuur van de profclubs levert problemen op. Ajax en Feyenoord werken al met F-pupillen (jongens vanaf 7 jaar), AZ begint pas bij jongens vanaf 11.

Ajax, Feyenoord en PSV halen talenten zo jong mogelijk, om ze naar eigen inzicht te vormen en de concurrentie af te troeven. ‘Hoe eerder ze in onze opleiding zitten, des te groter is de kans op topvoetbal’, aldus hoofd opleidingen Vloet van PSV.

KNVB-opleider Reynierse kent een geval van een topclub die een jongen van 5 jaar benaderde. ‘Dat soort excessen moet voorbij zijn.’

De voetbalbond wil ook het aantal opleidingen van betaalde clubs terugbrengen tot 14. Die moeten aan strikte voorwaarden voldoen en een leerplan overleggen. Per jaar stromen ongeveer 30 voetballers van de opleidingen van de 38 profclubs door naar het profvoetbal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden