Knoflook-mosterdcrème

Hoe langer deze mediterrane vakantie duurt, hoe heter de dagen zijn en hoe langer de nachten, hoe dichter ik tot de kern van dit aardse bestaan geraak: we slepen ons in wezen voort van maaltijd naar maaltijd en alles wat daartussen zit doet er eigenlijk weinig toe. Om niet de héle tijd aan eten te denken, lopen we tegen een berg op of lezen we een boek. Toujours manger, en voor het overige is alles opvulling.

Marcus Huibers
null Beeld

Ingrediënten

Voor 6 personen:
4 grote bollen knoflook
3 dl melk
3 el mosterd (naar keuze)
peper en zout
Dat mag op u wellicht als een deprimerende gedachte overkomen, zelf knap ik enorm op van dit groeiende besef. Als het leven een aaneenschakeling van maaltijden is, wat let me dan nog om me er volledig aan over te geven? Wat als ik alle reserve laat varen en één word met het universum dat mij omhult? Wat als ik zelf een maaltijd word?

Daarom sta ik bij het krieken van de dag bij de bakker, maak ik aan het ontbijt boodschappenlijstjes, struin ik alle dorpsmarktjes in de omgeving af, kom ik thuis met gebraden kippen van het spit, paella van de plaat, patés, worsten en hammen in alle soorten en maten, manden vol groenten, kisten vol kaas, dozen vol wijn, spendeer ik uren in de keuken, spendeer ik nog langer met mijn vrienden aan een lange tafel in de tuin, doe ik met de toewijding van een monnik de afwas en rijd ik met liefde drie keer per dag naar de glasbak, want van al dat maaltijd-geworden-zijn word je ontzettend dorstig; daar valt haast niet tegen op te drinken.

Na bijna drie weken in het zuiden van Frankrijk is mijn keuken als een volle kledingkast: ik kan niet kiezen wat ik u nu weer zal voorschotelen. Daarom deze week een zeer lekker sausje, dat spontaan ontstond uit de behoefte om iets simpels te serveren bij de grillades van de barbecue.

U leest het goed: haal de teentjes van de vier bollen knoflook en pel ze. Doe ze met de melk in een steelpannetje en laat drie kwartier zachtjes koken, totdat de teentjes knettergaar zijn. Giet de melk af, maar bewaar. Maak een puree van de teentjes met de staafmixer, en voeg al mixend wat melk toe zodat de puree smeuïger wordt. Meng de mosterd erdoor heen en breng op smaak met zout en peper. Serveer warm of koud bij zo'n beetje alles wat van de barbecue komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden