Review

Kloeke witte jongens met een goede Hollandaise

Recensent Mac van Dinther eet asperges in Hostellerie De Hamert in Wellerlooi.

null Beeld null

Wat zoeken we in De Hamert?

Asperges! De eerste werden dit jaar met een drone vervoerd naar restaurant De Zwaan in Etten-Leur. Helaas stortte het toestel onderweg neer; een recept voor verkoolde asperges.

De cijfers

Kosten 4-gangenmenu euro 65.
Eten 7-
Bediening 8
Entourage 8
Prijs-kwaliteit 6,5

Daar moeten we dus niet zijn.

Precies. Maar geen nood, want ze hebben er nog genoeg in Noord-Limburg, de bakermat van de asperge, waar de slanke stelen deze dagen massaal hun kopjes uit het zand steken. Onder zwart landbouwplastic dan, want zo worden asperges tegenwoordig geteeld. De Hamert geldt al jaren als hét aspergerestaurant van Nederland. Al bijna zeventig jaar trekken gasten van heinde en verre naar Wellerlooi om asperges te eten. In het seizoen gaat er hier zevenduizend kilo doorheen, vers van het land.

Zin in! Mooie zaak?

'Cuisine fameuse', belooft het bord langs de provinciale weg voor een laag wit gebouw onder een zwart pannendak. Binnen worden we onthaald door een archetypische oberkelner met grijs haar in zwart horecapak die ons met een zwierig loopje naar het terras begeleidt. Het uitzicht is magnifiek. De gouden avondzon tokkelt over het rimpelende water van de Maas dat door groene velden stroomt. In de verte steekt het kerkje van Broekhuizenvorst parmantig in de lucht.

Schitterend!

Dat is het. De andere kant is prozaïscher. Het uitzicht hebben we vanaf een terras van gewassen grindtegels achter een pui met kunststoffen raamkozijnen, een teken dat de gloriedagen van dit decor alweer een tijdje achter ons liggen. Die indruk wordt bevestigd als we binnen plaatsnemen in een lichtelijk belegen klassiek interieur van witte houten stoelen en zwart gemarmerde tegels onder een wit systeemplafond.

Wat eten we?

We dachten de kok van De Hamert uit te dagen door een deel van ons aspergemenu vegetarisch te laten uitvoeren. Hoe moeilijk kan dat zijn met zo'n geweldig hoofdingrediënt? Voor het voorgerecht pakt die keuze desastreus uit in de vorm van een drassig bord sla met wat zieltogende asperges en 'carpaccio' van rode biet, een combinatie uit het jaar nul. In het tussengerecht komt de keuken al iets meer op dreef met een nestje verse tagliatelle met truffel, een gepocheerd eitje en gebakken asperges.

Echt content zijn we bij het hoofdgerecht: vijf kloeke witte jongens met een goede hollandaise en een gepocheerd ei. De asperges zijn mals, vers, goed geschild. Gekookt aardappeltje erbij, top. Het stukje witte grietbot met paling zien we als kennisgeving, dat zou best gemist kunnen worden.

Voor het dessert verdient De Hamert de gouden asperge originaliteitsprijs: een bootje van witte chocoladecrème met kikkerdrilgroene komkommergelei en roomblank asperge-ijs. Vraag niet waarom, maar het past.

Het menu

Aspergesalade
Tagliatelle met truffel, gepocheerd ei en gebakken asperges
Asperges met hollandaise, grietbot met paling en gepocheerd ei
Crème van witte chocolade met komkommergelei, asperge-ijs en mango.

Goede bediening?

Het is verleidelijk om lacherig te doen over onze gastheer die zo uit Fawlty Towers lijkt te zijn weggelopen. Daarmee doe je hem onrecht. Hij is een ouderwetse vakman die zijn beroep ervan heeft gemaakt mensen te bedienen - een uitstervend ras. Hij wordt uitstekend geassisteerd door een vriendelijke serveerster, ook niet meer zo piep. Maar honderd keer liever haar dan zo'n jong 'ik-ben-eigenlijk-actrice/model/kunstenares'-tiepje.

null Beeld null

Dus: voor het witte goud naar Wellerlooi?

De Hamert is het type keuken dat we in Nederland niet echt kennen en in Duitsland de gutbürgerliche Küche heet: fatsoenlijk eten, zonder fratsen. Misschien een tikje te hoog geprijsd, zeker voor vegetariërs. Maar goed voor een genoeglijke avond.

Hostellerie De Hamert
Hamert 2
5856 CL Wellerlooi
Tel. 077-4731260
www.hamert.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden