Klijnsma: gemeenten moeten 'pardonners' helpen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaat gemeenten er ‘stevig’ op wijzen dat ze vreemdelingen die generaal pardon hebben gekregen, zo veel mogelijk moeten laten inburgeren en aan het werk moeten helpen. Dat zei de bewindsvrouw dinsdag in de Tweede Kamer in reactie op vragen van CDA'er Eddy van Hijum.

ANP

Klijnsma zal gemeenten eerst in een algemene brief wijzen op de noodzaak van inburgering en het belang van werk daarbij. Maar pas als ze een goed overzicht heeft van welke gemeenten het laten afweten, zal ze deze lokale overheden daarop aanspreken. Zij hoopt dit najaar het overzicht te hebben als de evaluatie van de zogenoemde generaal pardonregeling klaar is. Daarbij kregen ongeveer 27.000 buitenlanders te horen dat ze in Nederland mogen blijven.

Van Hijum vroeg de staatssecretaris om opheldering, omdat veel gemeenten slecht zouden presteren in de inburgering. Zo zouden veel ‘pardonners’ onnodig afhankelijk blijven van een uitkering. Maar Klijnsma benadrukte dat veel gemeenten wel goed op weg zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden