‘Kleine horecazaken worden verkocht wegens rookverbod’

De Horeca Vizier stelt dat duizenden cafés ermee willen stoppen; Horeca Nederland zegt dat het wel meevalt.

Naast drank maakt ook het aanstaande rookverbod veel kapot. Zo ongeveer omschrijft Tvadar Tullner van de Horeca Vizier de gemoedstoestand van veel, vooral kleine horecaondernemers.

Het aantal te koop aangeboden horecazaken is de laatste tijd explosief gestegen, weet Tullner. Die ontwikkeling is toe te schrijven aan het rookverbod, zo heet het. ‘Veel exploitanten zien de toekomst somber in en stoppen ermee.’

Over de laatste vijf jaar staan dagelijks ongeveer 1.300 horecazaken te koop, zegt Tullner wiens krant vol staat met horecanieuwtjes en -advertenties, en gratis naar 20 duizend cafés en restaurants wordt verstuurd. Nu is een recordaantal bereikt: ruim 1.600. ‘Naarmate 1 juli nadert, de ingangsdatum van het rookverbod, stijgt het aantal te koop aangeboden zaken explosief. Ik ben bang dat het nog even doorgaat.’

De brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (21 duizend leden) herkent het door Tullner beschreven beeld niet. Deze organisatie waarschuwt horecaondernemers dat het rookverbod in het begin tot inkomstenderving zal leiden, maar ziet de verdere toekomst zonnig in. Dat leert de ervaring in andere landen met een rookverbod, zegt Horeca Nederland.

Tullner is niet onder de indruk van dit tegengeluid. ‘Horeca Nederland interesseert zich niet voor kleine ondernemers die geen mogelijkheid hebben een rookruimte te maken.’

Op 1 juli dient voor de rechtbank in Den Haag een kort geding van honderden kleine horecaondernemers tegen de Staat met als inzet afzwakking van de regelgeving. Er bestaan plannen om een nieuwe brancheorganisatie voor kleine bedrijven op te richten.

Het is niet enkel kommer en kwel, erkent Tullner. Volgens hem blijkt uit inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel dat veel ondernemers wel brood zien in een nieuwe horecavestiging. Hoe precies te controleren of er inderdaad veel zaken van de hand gaan en wat de invloed is van het rookverbod is volgens Tullner ondoenlijk.

Hij betwist niet dat ondernemers misschien wel zeggen dat ze hun zaak verkopen vanwege het rookverbod, maar dat er andere motieven aan ten grondslag liggen.

Het rookverbod leidt ertoe dat verkopers en handelaren hyperactief zijn. Zo worden er tal van ‘onderzoeken’ gepubliceerd (‘Stoppen met roken tijdens EK blijkt moeilijk!’) en lijkt er een hausse te zijn in het maken/verkopen van buitenasbakken, terrasverwarmers, en nicotinekauwgum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden