Klanten gaan nu bepalen of NS-loketten dichtgaan

De algehele sluiting van de NS-loketten is van de baan, dankzij de druk van de ouderenkoepel CSO. Zo bleek weer eens: de macht van de ouderen is groot....

Van onze verslaggever

De sluiting van alle NS-loketten is door het ingrijpen van NS-topman R. den Besten van de baan. Als blijkt dat de treinreizigers geen gebruik willen maken van kaartautomaten, dan blijven de loketten open, liet hij donderdag weten. Bovendien belooft de NS dat er snellere kaartautomaten op de perrons en in de stationshallen komen dan de huidige.

Den Besten greep gisteren hard in bij het spoorbedrijf. Een dag eerder had marketingdirecteur M. van Eeghen nog in een fax aan de ouderenkoepel CSO laten weten dat de NS het plan tot sluiting van de loketten zou doorzetten en zelfs al was begonnen met de uitvoering van het plan.

De fax maakte het CSO razend en leidde tot hooglopende ruzie in de top van het spoorbedrijf. 'Ik vind het een blunder eerste klas', zei voorzitter J. Sturkenboom van het CSO. De koepel van ouderenorganisaties dreigde met acties, als de NS de plannen niet van tafel zou halen.

Dit was het sein voor Den Besten om de steven te wenden. 'De klant bepaalt het beleid van de loketten. Hij maakt uit of en wanneer de loketten worden gesloten', liet hij weten in een persbericht. Ook beloofde Den Besten dat de plannen in nauw overleg met de consumentenorganisaties zullen worden uitgevoerd.

Het ingrijpen van Den Besten is opmerkelijk, omdat de topman zich nooit met de dagelijkse gang van zaken van het reizigersbedrijf bemoeit.

Den Besten vond de brief van Van Eeghen blijkbaar zó onverteerbaar, dat hij hem en directeur H. Huizinga van het reizigersbedrijf passeerde.

De fax van Van Eeghen 'gaf onvoldoende aan dat de wens van de klant uiteindelijk de doorslag geeft', vergoelijkte de bestuursvoorzitter zijn actie.

Er komen ook nieuwe, snellere kaartautomaten. Als de automaten zijn geplaatst, gaat echter niet automatisch het loket dicht, zoals aanvankelijk het plan was. Kaartautomaten en loketten zullen in de visie van de NS een tijdlang naast elkaar bestaan.

'Als de klanten loketten willen, dan zijn we toch gek om die te sluiten', zegt een woordvoerder nu.

Per station wordt straks gekeken of reizigers overstappen naar de automaat of de lokettiste trouw blijven. Een algehele sluiting van de loketten is hiermee van baan.

Daarmee komt de NS tegemoet aan de wensen van de ouderenorganisaties.

Zij zullen op 15 september, als ze weer samen met de NS aan tafel zitten, het behoud van de lokettisten op de kleinere stations eisen.

'We verzetten ons tegen het partriarchale, marketingdenken van de spoorwegen', zegt Sturkenboom van het CSO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden