Klacht discriminatie huurmarkt Haarlem

Het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie (LBL) beschuldigt de Regionale Woningwinkel Zuid-Kennemerland, die namens Haarlem en de buurgemeenten huurhuizen verdeelt, van discriminatie....

De woningwinkel hanteert naast criteria als economische gebondenheid aan de regio en inkomen vijf leeftijdscategorieën: 18 tot 24 jaar, 25 tot 29, 30 tot 39, 40 tot 54 en 55 jaar en ouder. Elk huis dat vrij komt, wordt aangeboden aan een van de leeftijdscategorieën. De oudste kandidaat daarin is de gelukkige.

Het oude systeem ging uit van inschrijvingsduur. Jongeren hadden daardoor weinig kans. In het nieuwe systeem maakt een woningzoekende meer kans op een huurwoning, als hij hoog in één van de leeftijdsgroepen zit. De verhuuroverzichten laten zien dat de mensen die een woning krijgen 24, 29, 39 of 54 jaar oud zijn. Als iemand op die leeftijd geen succes heeft, moet hij na zijn verjaardag in de volgende categorie achteraan aansluiten. Dit zint het Bureau Leeftijds discriminatie niet.

Jan Peter Ouwerkerk (44) uit Zandvoort voelt zich gedupeerd door het syteem. Hij had zich met zijn gezin ingeschreven voor een woning met tuin. Hij woont elf jaar op zes hoog in een flat aan de rand van de badplaats met een mooi uitzicht over het duinlandschap.

Het gezin heeft een kind van tien maanden. De lift komt tot de vijfde, dus dat betekent sjouwen met de kinderwagen. 'Ik wil mijn kind niet in een flat laten opgroeien', zegt zijn vrouw Wendy Ouwerkerk.

Een week voor haar dertigste verjaardag stond in de woonkrant een eengezinswoning met tuin voor de categorie tussen 2 en 29 jaar aan het Ten Kateplantsoen in Zandvoort. 'Het leek een verjaardagscadeau', zegt ze.

Het gezin kwam echter als derde op de lijst. Er waren twee urgente gevallen. Toen de volgende woonkrant op deurmat plofte, was Wendy Ouwerkerk 30. Ze heeft de komende jaren geen enkele kans. Stellen mogen kiezen wiens leeftijd ze gebruiken, maar met zijn 44 jaar moet haar man in zíjn categorie (40-54) ook lang wachten tot hij aan de beurt is.

De Ouwerkerks hebben brieven geschreven en geklaagd bij de Woningwinkel, maar het haalde niets uit. Ze kregen te horen: het is de verdeling van de schaarste.

Bestuurslid D. Bijlsma van de Regionale Woningwinkel Zuid-Kennemerland noemt het een geval van domme pech. 'Wrang. Maar ik geloof niet dat het onrechtvaardig is.' Hij zegt toe dat bij de evaluatie wordt bekeken of er aan dit soort gevallen iets moet worden gedaan.

Het probleem is simpel, zegt Bijlsma. ' Voor elk huis zijn honderd inschrijvingen, dus er zijn altijd mensen teleurgesteld. We moeten een grens trekken.' De woningwinkel neemt de beschuldiging van het LBL hoog op. 'We discrimineren niet. Zekerheid heb je nooit.'

Het LBL blijft bij zijn klacht. Het bureau vindt het logischer dat mensen in de leeftijdsgroep blijven tot ze een woning hebben. Volgens Bijlsma lost dat niets op. 'We hebben te weinig huizen. Als je de regeling aanpast, zijn er weer andere schrijnende gevallen.'

Het LBL adviseert de gedupeerden naar de rechter te gaan als er niets verandert aan de toewijzing van woonruimte. Vandaag bespreekt het college van burgemeester en wethouders van Haarlem een antwoord aan het bureau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden